Περιβαλλον

Το Νέο Δελχί έγινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Ξεπέρασε το Πεκίνο σε ατμοσφαιρική ρύπανση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδία: Το Νέο Δελχί ξεπέρασε το Πεκίνο στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
© Arvind Yadav/Hindustan Times via Getty Images)

Ινδία: Το Νέο Δελχί ξεπέρασε το Πεκίνο στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε επίπεδο συναγερμού έχει φτάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων στον αέρα καταγράφηκαν τρεις φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια: καθώς η ελάχιστη θερμοκρασία πέφτει, η εμφάνιση ομίχλης, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, επιδεινώνει τον δείκτη ποιότητας του αέρα (AQI). Μερικές μέρες η αιθαλομίχλη σκεπάζει ολόκληρα κτίρια όπως συμβαίνει και στο Πεκίνο, αν και οι Κινέζοι κατάφεραν να μειώσουν τον πρωτογενή δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 20% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022. Έτσι, το Νέο Δελχί έγινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου και οι κάτοικοί του αγωνίζονται να αναπνεύσουν διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι παγιδεύουν τους ρύπους πιο κοντά στο έδαφος.

Οι αρχές της πόλης έχουν εφαρμόσει κάποια μέτρα για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, όπως την αντικατάσταση του στόλου των δημόσιων μεταφορών του Δελχί με οχήματα καθαρότερων καυσίμων, τον ψεκασμό νερού από την κορυφή των ουρανοξυστών στους δρόμους και τον έλεγχο της καύσης καυσόξυλων και απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του ψύχους. Αλλά το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο: ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Δελχί υποφέρει από κακή ποιότητα αέρα, σε τέτοιο βαθμό που τον περασμένο μήνα πολλά σχολεία έκλεισαν και οι αρχές πρότειναν στον πληθυσμό να παραμείνει στο σπίτι και να εργαστεί remotely.

Ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής του Νέου Δελχί ξεπερνά τα 20.500.000 κατοίκους, αλλά δεν υπάρχει παντού αστική συνέχεια: ημι-αστικές περιοχές διαδέχονται πυκνοκατοικημένες συνοικίες με διάκενα αγροτικής γης. Και παρότι θα περίμενε κανείς ότι η αγροτική γη θα αποτελούσε πνεύμονα για την πόλη, η καύση λιπασμάτων και άλλων τοξικών ουσιών επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Το 2020 μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet απέδιδε 1,67 εκατομμύριο θανάτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία το 2019, εκ των οποίων σχεδόν 17,5 στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η κατάσταση έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, καθώς το Νέο Δελχί και το κρατίδιο Πεντζάμπ κυβερνώνται από το κόμμα Αάμ Αάντμι (AAP), αντίπαλο του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Η κυβέρνηση Μόντι κατηγορεί το AAP ότι στη βάρσια του αυξήθηκε κατά 19% η καύση γεωργικών υπολειμμάτων μετατρέποντας το Νέο Δελχί σε θάλαμο αερίων. Κανείς δεν φαίνεται να κάνει λόγο για την άναρχη δόμηση, για την εγγύτητα των κατοικημένων περιοχών με βιομηχανικές ζώνες και για τους χαλαρούς κανονισμούς που επιτρέπουν τη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών. Eξάλλου, στο Νέο Δελχί κυκλοφορούν 11 εκατομμύρια εγγεγραμμένα οχήματα ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει άλλο ένα εκατομμύριο που δεν έχει δηλωθεί. Ο αριθμός των οχημάτων αυξάνεται με ρυθμό περίπου 3,3% ετησίως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ