Περιβαλλον

15 εταιρείες ζωικών προϊόντων εκπέμπουν τόσο μεθάνιο όσο ολόκληρη η Ευρώπη

Τι αναφέρει σχετική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμα γαλακτομικών
Φάρμα γαλακτομικών © Pixabay

Εκπομπές μεθανίου: 15 εταιρείες ρυπαίνουν όσο η Ευρώπη 

Οι εκπομπές του μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 28 φορές πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να εξομαλύνονται, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο μεταξύ 2014 και 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 2000.

Με βάση το γεγονός αυτό, οι συνδυασμένες εκπομπές μεθανίου από 15 από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο είναι υψηλότερες εκείνων από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ανάλυση του Institute for Agriculture and Trade Policy και του Changing Markets Foundation διαπίστωσε ότι οι εκπομπές των εταιρειών - πέντε εταιρείες κρέατος και 10 γαλακτοκομικές εταιρείες - αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 80% του συνολικού αποτυπώματος μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιστοιχούν στο 11,1% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την κτηνοτροφία.

Αν οι 15 εταιρείες αντιμετωπίζονταν ως χώρα, σημειώνεται στην έκθεση, θα ήταν η 10η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου. Οι συνδυασμένες εκπομπές τους ξεπερνούν αυτές των πετρελαϊκών εταιρειών όπως η ExxonMobil, η BP και η Shell, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι ερευνητές ξεχώρισαν μεμονωμένες κτηνοτροφικές εταιρείες όπως η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, και ο γαλλικός γαλακτοκομικός γίγαντας Danone.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, η Tyson, παράγει περίπου τόσο κτηνοτροφικό μεθάνιο όσο και η Ρωσία, ανέφεραν οι ερευνητές, και η Dairy Farmers of America παράγει όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ