- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Χταπόδια όπως άνθρωποι: Όταν έχουν νεύρα πετούν... πράγματα (βίντεο)
Τι παρατήρησαν Αυστραλοί επιστήμονες
Τα χταπόδια πετούν αντικείμενα όταν θυμώνουν - Επιστήμονες κατέγραψαν αυτήν τη συμπεριφορά
Το χταπόδι εντάσσεται πλέον στο μικρό «κλαμπ» των ζώων που πετούν διάφορα αντικείμενα σε άλλα μέλη του είδους τους - μια δραστηριότητα στην οποία διακρίνονται ιδιαίτερα οι άνθρωποι, ιδίως όταν θυμώνουν.
Για πρώτη φορά Αυστραλοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν χταπόδια να πετάνε σε άλλα.. ενοχλητικά χταπόδια όστρακα, άμμο, λάσπη, φύκια και γενικά ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.
Τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα έξυπνα και συνήθως κάνουν μοναχική ζωή. Όταν η αφθονία τροφής και το ευνοϊκό περιβάλλον του βυθού φέρνουν πολλά χταπόδια κοντά, αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ τους, μερικές φορές σε σημείο κανιβαλισμού, καθώς στην κυριολεξία αλληλοτρώγονται. Ο εκνευρισμός τους μερικές φορές φαίνεται πως εκδηλώνεται με το πέταγμα αντικειμένων που γίνεται με τα μπροστινά πλοκάμια τους, με τη βοήθεια πιδάκων νερού που εκτινάσσουν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκόντφρεϊ-Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τους «New York Times», τον Guardian και το «Nature», ανέφεραν ότι το πέταγμα αντικειμένων είναι σπάνιο στο ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο νερό.
Οι επιστήμονες, που παρατήρησαν με υποθαλάσσιες στατικές κάμερες περίπου δέκα χταπόδια, είδαν ότι πετάνε πράγματα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά χταπόδια, αλλά πιο συχνά τα τελευταία (σε ποσοστό 66%, δηλαδή με διπλάσια συχνότητα από ό,τι τα αρσενικά). Σε μια περίπτωση στις τρεις (33%) το αντικείμενο που πετάχτηκε, χτύπησε το άλλο χταπόδι. Όσο πιο σκούρο χρώμα είχε ένα χταπόδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι πιο επιθετικό και να χτυπήσει ένα άλλο χταπόδι. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο χταπόδι μπορεί να ρίχνει διαδοχικά πράγματα το ένα μετά το άλλο.
Η εκσφενδόνιση ενός αντικειμένου φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πράξη, αν και όχι πάντα με στόχο κάποιο άλλο χταπόδι ή ψάρι. Ένα χταπόδι μπορεί απλώς να καθαρίζει τη φωλιά όπου θα μείνει και στην πορεία πετάει πράγματα για να αδειάσει τον προσωπικό χώρο του.
Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν θηλυκά χταπόδια να πετάνε πράγματα σε αρσενικά που είχαν...πονηρές προθέσεις, αλλά επίσης υπήρξαν και φορές που θηλυκά χταπόδια πέταξαν αντικείμενα σε άλλα θηλυκά χταπόδια.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.