Περιβαλλον

Χαραμάδα αισιοδοξίας στη μάχη για κλίμα από τις πόλεις

Το παγκόσμιο συνέδριο των δημάρχων του δικτύου C40, οι δεσμεύσεις και οι ανακοινώσεις του συνεδρίου

Contributor Athens Voice
Στέλιος Διακουλάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματική κρίση
© Marcin / Pixabay

Παγκόσμιο συνέδριο των δημάρχων του δικτύου C40: Ο ρόλος των πόλεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ετήσια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP27 και οι τελευταίες εκθέσεις του ΟΗΕ όχι μόνο είναι δυσοίωνες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων αλλά κυρίως επιβεβαιώνουν την ελάχιστη πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εθνικές κυβερνήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την περσινή διάσκεψη της Γλασκώβης. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, που επιδεινώνεται από την ενεργειακή κρίση, μία νότα αισιοδοξίας άφησε το παγκόσμιο συνέδριο των δημάρχων του δικτύου C40 που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Ο ρόλος των πόλεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με δράσεις σε κρίσιμους τομείς -αστική κινητικότητα, διαχείριση αποβλήτων, ενίσχυση πρασίνου κ.λπ.- αλλά και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών που στόχο έχουν όχι μόνο τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αλλά και την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Το συνέδριο δημάρχων του μεγαλύτερου δικτύου πόλεων για την κλιματική αλλαγή C40 διεξάγεται κάθε 3 χρόνια και το γεγονός ότι φέτος φιλοξενήθηκε στην Αργεντινή έχει από μόνο του τη σημασία του, με δεδομένη την έντονη συζήτηση των τελευταίων χρόνων σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης και χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών του Παγκόσμιου Νότου από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης - διακύβευμα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και της επερχόμενης παγκόσμιας διάσκεψης COP27 στο Σαρμ- ελ-Σέιχ της Αιγύπτου. Το δίκτυο C40, που ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει δεσμευτεί πως τα ⅔ του προϋπολογισμού του θα κατευθύνονται σε δράσεις στο νότιο ημισφαίριο, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του συνεδρίου του, νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες με διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς για την υλοποίηση προγραμμάτων και επενδύσεων στις πόλεις-μέλη του στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Φυσικά, το συνέδριο του C40 έδωσε πρωτίστως την ευκαιρία στους δημάρχους μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο -Λονδίνο, Παρίσι, Λος Αντζελες, Μπογκοτά, Βομβάη, Ρώμη, Σάο Πάολο και πολλών άλλων συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας- που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής να αναδείξουν τις δραστικές και καινοτόμες δράσεις τους και τις φιλόδοξες δεσμεύσεις τους και να επιβεβαιώσουν ότι ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούν μερικές από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου καθώς αναδεικνύουν την ευρεία γκάμα των θεμάτων που συζητήθηκαν και που προωθούν οι παγκόσμιες πόλεις:

  1. Η δέσμευση των δημάρχων να συμβάλλουν μέσα από τις κλιματικές τους δράσεις στη δημιουργία 50 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέχρι το 2030, αναδεικνύοντας πως οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει ο κόσμος σήμερα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
  2. Η έναρξη συνεργασίας μεταξύ C40 και Google για την υλοποίηση καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος σε επιλεγμένες πόλεις για δράσεις που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση αποκλειστικά καθαρής ενέργειας για όλες τις λειτουργίες τους κάθε ώρα της ημέρας και για όλον τον χρόνο, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα που, συν τις άλλοις, έχουν τροφοδοτήσει την σημερινή ενεργειακή κρίση.
  3. Οι πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν στόχο να φέρουν πιο κοντά τις πόλεις με τους νέους, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα σχολεία όπως η ίδρυση τοπικών συμβουλίων νέων για το κλίμα, οι φοιτητικοί διαγωνισμοί ιδεών για την ανάπλαση γειτονιών με βιώσιμα χαρακτηριστικά μέχρι και το λανσάρισμα νέας πλατφόρμας του γνωστού βιντεοπαιχνιδιού Minecraft που θα καλεί μαθητές να παίξουν σχεδιάζοντας κλιματικές λύσεις για τις πόλεις τους!

Το βέβαιο είναι πως οι πόλεις δεν θα λύσουν μόνες το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Έχουν όμως πολλές από αυτές την τύχη να βρίσκονται στο τιμόνι τους άνθρωποι ικανοί, προοδευτικοί και κυρίως με πραγματική βούληση να αναλάβουν δράση για το κλίμα, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να σπρώξουν αποφασιστικά -και συχνά πιο τολμηρά από τις εθνικές κυβερνήσεις τους- την κλιματική ατζέντα. Και σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, ανασφάλειας και αδράνειας στην αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών, οι πρωτοβουλίες που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τα συνέδρια που αποπνέουν αισιοδοξία είναι σίγουρα πολύ σημαντικά.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY