Περιβαλλον

Σχεδόν όλα τα παιδιά στη Γη θα αντιμετωπίσουν συχνότερους καύσωνες μέχρι το 2050

Η νέα έκθεση της Unicef

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
carlos-magno-rk1puhv8qbm-unsplash

Έκθεση UNICEF - Τα νέα στοιχεία - Μέχρι το 2050 σχεδόν κάθε παιδί σε κάθε περιοχή θα αντιμετωπίζει συχνότερους καύσωνες

Η κλιματική κρίση είναι επίσης μια κρίση δικαιωμάτων των παιδιών: ένα στα τέσσερα παιδιά παγκοσμίως επηρεάζεται ήδη από την κλιματική έκτακτη ανάγκη και μέχρι το 2050 σχεδόν κάθε παιδί σε κάθε περιοχή θα αντιμετωπίζει συχνότερους καύσωνες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Unicef.

Για εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά, οι καύσωνες θα διαρκούν επίσης περισσότερο και θα είναι πιο ακραίοι, αυξάνοντας την απειλή θανάτου, ασθενειών, πείνας και αναγκαστικής μετανάστευσης.

Τα ευρήματα έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο και μετά από ένα καταστροφικό έτος ακραίων καιρικών φαινομένων - καύσωνες, καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες - που κατέδειξαν την ταχύτητα και το μέγεθος της κλιματικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με τη Unicef, 559 εκατομμύρια παιδιά υπομένουν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε επικίνδυνους καύσωνες ετησίως, αλλά ο αριθμός αυτός θα τετραπλασιαστεί σε 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 - ακόμη και αν η παγκόσμια θέρμανση περιοριστεί στους 1,7 βαθμούς, που είναι σήμερα το καλύτερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι.

kaysones

Στο χειρότερο σενάριο - μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς που προκαλείται από την καύση πολλών ορυκτών καυσίμων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - εκτιμάται ότι το 94% των παιδιών θα εκτίθενται σε παρατεταμένους καύσωνες διάρκειας τουλάχιστον 4,7 ημερών έως το 2050, σε σύγκριση με ένα στα τέσσερα παιδιά που ζουν σήμερα. Σε αυτόν τον κλιματικό εφιάλτη, μόνο μικρές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της κεντρικής Αφρικής, της Ωκεανίας και της Ασίας θα γλιτώσουν από επικίνδυνα μακρές περιόδους καύσωνα.

Τα παιδιά και τα βρέφη είναι λιγότερο ικανά να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στις διάχυτες επιπτώσεις της ακραίας και παρατεταμένης ζέστης από ό,τι τους ενήλικες. Αυτό περιλαμβάνει πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και θάνατο.

Επιπλέον, καθώς η έντονη ζέστη επιδεινώνει την ξηρασία, μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και να αυξήσει την έκθεση στη βία και τις συγκρούσεις, εάν οι οικογένειες αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ακραία ζέστη επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση και τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών.

"Ενώ η πλήρης ισχύς της κλιματικής κρίσης θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί, για τους καύσωνες η αλήθεια είναι προ των πυλών και φαίνεται απίστευτα ζοφερή", δήλωσε ο Nicholas Rees, ειδικός της Unicef σε θέματα περιβάλλοντος και κλίματος.

Η έκθεση της Unicef με τίτλο "Το πιο ψυχρό έτος της υπόλοιπης ζωής τους" αποτελεί έκκληση για δράση για τους πολιτικούς ηγέτες που συνεχίζουν να διστάζουν και να ικανοποιούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, παρόλο που τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Από τις πολικές περιοχές μέχρι τις τροπικές, οι επικίνδυνοι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα, διάρκεια και μέγεθος και ήδη σκοτώνουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

Μόνο φέτος, οι καύσωνες στην Κίνα στέγνωσαν ποτάμια και κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, ενώ οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου στο Πακιστάν πριν οι πρωτοφανείς βροχές αφήσουν το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό. Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και μείωσαν δραστικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, ενώ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονταν υπό προειδοποίηση για καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

zesti-kaysones

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ