Περιβαλλον

Τα βατράχια στο Τσέρνομπιλ άλλαξαν χρώμα - Γιατί από πράσινα έγιναν μαύρα (εικόνα)

Τι διαπίστωσαν οι ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από πράσινα τα βατράχια στο Τσέρνομπιλ έγιναν μαύρα
Από πράσινα τα βατράχια στο Τσέρνομπιλ έγιναν μαύρα © Le Monde

Τσέρνομπιλ: Οι επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος, η αναγέννηση της φύσης και η παρατήρηση στους βατράχους που άλλαξαν χρώμα

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 άλλαξε όσα γνωρίζαμε για τη βιοποικιλότητα στην περιοχή και οδήγησε σε μία σειρά αλλαγών, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά και σε πολλές περιπτώσεις εκπλήσσονται. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι τα βατράχια άλλαξαν χρώμα στη ζώνη αποκλεισμού, που έχει μετατραπεί πλέον σε καταφύγιο για λύκους, αρκούδες και άλλα ζώα.

Σύμφωνα με τη Le Monde, δύο Ισπανοί ερευνητές, ο Pablo Burraco και ο German Orizaola, έκαναν μια περίεργη ανακάλυψη το 2016. Στη ζώνη αποκλεισμού διαπίστωσαν την ύπαρξη μαύρων βατράχων. Πρόκειται για τους δεντροβατράχους Hyla orientalis. Γρήγορα, οι ερευνητές άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι αλλαγές στο χρώμα τους σχετίζονται με το ατύχημα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolutionary Applications, οι δύο επιστήμονες απαντούν καταφατικά. Όπως ανέφεραν, η αλλαγή στο χρώμα «προκαλείται από τις ιονίζουσες ακτίνες που έχει κατευθύνει την εξέλιξη των αμφιβίων από πράσινο σε μαύρο. Η προσπάθεια των επιστημόνων να αποδείξουν τη θεωρία τους για την αλλαγή στο χρώμα κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια κι αυτό γιατί «απαγορεύεται η παραμονή εκεί για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο το χρόνο και θέλαμε να συλλέξουμε αρκετά δείγματα για να πραγματοποιήσουμε φυσιολογικές, γενετικές και μορφολογικές προσεγγίσεις». Οι ειδικοί συγκέντρωσαν 189 βατράχους από 12 τοποθεσίες, εντός και εκτός της περιμέτρου αποκλεισμού.

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότεροι βάτραχοι προέρχονται από περιοχές με υψηλή ακτινοβολία, τόσο πιο σκούρο φαίνεται το χρώμα τους. Η μελανίνη, η χρωστική ουσία αφθονεί στο δέρμα των μαύρων βατράχων. 

Με πληροφορίες από Le Monde

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ