Περιβαλλον

«Πράσινη» εταιρεία αποδεκατίζει δάση στον Καναδά

Έχει ήδη λάβει 6 δισεκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Drax
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Drax © John Lamb/Getty Images

Βρετανική εταιρεία πίσω από υλοτόμηση δασών περιβαλλοντικής σημασίας στον Καναδά - Το αστρονομικό ποσό επιδοτήσεων.

Μια εταιρεία που έχει λάβει δισεκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας από τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοτομεί δάση περιβαλλοντικής σημασίας, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα του BBC Panorama.

Η Drax διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Βρετανίας, ο οποίος καίει εκατομμύρια τόνους εισαγόμενων πέλλετ ξύλου - τα οποία χαρακτηρίζονται ως ανανεώσιμη ενέργεια.

Ωστόσο, το BBC ανακάλυψε ότι μέρος του ξύλου προέρχεται από πρωτογενή δάση στον Καναδά. Η εταιρεία λέει ότι χρησιμοποιεί μόνο πριονίδι και απορρίμματα ξύλου.

Το Panorama ανέλυσε δορυφορικές εικόνες, εντόπισε τις άδειες υλοτομίας και χρησιμοποίησε κινηματογράφηση με drone για να αποδείξει τα ευρήματά του. Ο δημοσιογράφος Joe Crowley ακολούθησε επίσης ένα φορτηγό από ένα εργοστάσιο της Drax για να επαληθεύσει ότι μάζευε ολόκληρους κορμούς από μια περιοχή πολύτιμου δάσους.

Η οικολόγος Michelle Connolly δήλωσε στο Panorama ότι η εταιρεία καταστρέφει δάση που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθούν.

«Είναι πραγματικά κρίμα που οι Βρετανοί φορολογούμενοι χρηματοδοτούν αυτή την καταστροφή με τα χρήματά τους. Η υλοτομία φυσικών δασών και η μετατροπή τους σε pellets που καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι απολύτως παράλογο», δήλωσε η ίδια.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Drax στο Γιορκσάιρ είναι ένα εργοστάσιο άνθρακα που έχει μετατραπεί και παράγει σήμερα το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από ανανεώσιμες πηγές.

Έχει ήδη λάβει 6 δισεκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας. Η καύση ξύλου θεωρείται πράσινη, αλλά είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των περιβαλλοντολόγων. Το BBC ανακάλυψε ότι η Drax αγόρασε άδειες υλοτομίας για την κοπή δύο περιοχών με περιβαλλοντικά σημαντικά δάση στη βρετανική Κολομβία.

Το ένα από τα δάση της Drax είναι ένα τετραγωνικό μίλι, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια, παλαιά δάση. Η επαρχιακή κυβέρνηση της βρετανικής Κολομβίας λέει ότι τα δάση παλαιάς βλάστησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναβάλουν την υλοτομία τους.

Η ίδια η πολιτική υπεύθυνης προμήθειας της Drax αναφέρει ότι «θα αποφύγει τη ζημία ή την ενόχληση» σε πρωτογενή και παλαιά δάση. Ωστόσο, οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Drax υλοτομεί τώρα το δάσος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ