Περιβαλλον

Ανθρώπινα λείψανα και συντρίμμια αεροπλάνου αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων στην Ελβετία

Οι ανακαλύψεις συνεχίζονται όσο οι παγετώνες λιώνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alpeis.jpg
Sean Gallup / ideal / Getty Images

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στις Άλπεις αυτό το καλοκαίρι οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο πτωμάτων και ενός αεροσκάφους που συνετρίβη το 1968.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή ωθεί τους λιωμένους παγετώνες της Ελβετίας να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, με τους πεζοπόρους να συναντούν αυτό το καλοκαίρι ένα ζεύγος ανθρώπινων λειψάνων και ένα συντρίμμι αεροπλάνου που είχαν χαθεί για περισσότερο από μισό αιώνα.

Δύο Γάλλοι αλπινιστές βρήκαν ανθρώπινα οστά την περασμένη Τετάρτη ενώ σκαρφάλωναν στον παγετώνα Chessjen στο Valais, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας τη Δευτέρα. Ο σκελετός μεταφέρθηκε από τον παγετώνα με ελικόπτερο την ίδια ημέρα.

Τα οστά ανακαλύφθηκαν κοντά σε ένα παλιό μονοπάτι που έπεσε σε αχρηστία πριν από περίπου 10 χρόνια, δήλωσε ο Dario Andenmatten, ο φύλακας της ορεινής καλύβας Britannia, από όπου πολλοί αλπινιστές ξεκινούν τις αναβάσεις τους στην περιοχή. Οι δύο πεζοπόροι πιθανότατα έκαναν την ανακάλυψή τους μόνο επειδή βασίζονταν σε έναν παλιό χάρτη.

Δεδομένου ότι από το σώμα απέμειναν ελάχιστα πράγματα εκτός από γυμνά οστά, ο Andenmatten δήλωσε ότι ανέμενε ότι το άτομο πέθανε "κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1970 ή του '80".

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ένα άλλο πτώμα είχε βρεθεί στον παγετώνα Stockji κοντά στο θέρετρο Zermatt, βορειοδυτικά του Matterhorn. Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία του Βαλέ δήλωσε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των ανθρώπινων λειψάνων μέσω ανάλυσης DNA βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη και θα έπαιρνε «μερικές ακόμη ημέρες».

Η αστυνομία στην περιοχή των Άλπεων διατηρεί έναν κατάλογο με περίπου 300 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί από το 1925. Σε αυτόν περιλαμβάνεται ο εκατομμυριούχος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Karl-Erivan Haub - ένας Γερμανός, Ρώσος και Αμερικανός πολίτης, ο οποίος εξαφανίστηκε στην περιοχή Zermatt ενώ προπονούνταν για μια εκδρομή για σκι στις 7 Απριλίου 2018. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει το πτώμα που ανακαλύφθηκε στον παγετώνα Stockji με τον Haub, ο οποίος κηρύχθηκε νόμιμα νεκρός το 2021.

Ωστόσο, ένας από τους δύο πεζοπόρους που ανακάλυψαν το πτώμα δήλωσε στην εφημερίδα Blick ότι τα ρούχα που βρήκαν ήταν χρώματος νέον, "στο στυλ της δεκαετίας του '80". Το πτώμα ήταν μουμιοποιημένο και ελαφρώς κατεστραμμένο, «αλλά σχεδόν ολοκληρωμένο», δήλωσε ο Λικ Λετσανόιν, 55 ετών.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ένας οδηγός βουνού ανακάλυψε τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη πάνω από τον παγετώνα Aletsch, κοντά στις κορυφές Jungfrau και Mönch, τον Ιούνιο του 1968.

«Από μακριά, νόμιζα ότι έβλεπα δύο σακίδια», δήλωσε ο Dominik Nellen, 38 ετών. Μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα ήταν κομμάτια συντριμμιών ενός αεροσκάφους Piper Cherokee που συνετρίβη στην περιοχή στις 30 Ιουνίου του 1968, μεταφέροντας στο αεροσκάφος έναν δάσκαλο, έναν αρχίατρο και τον γιο του, όλοι από τη Ζυρίχη. Οι σοροί ανασύρθηκαν τότε, αλλά τα συντρίμμια όχι.

Μετά από έναν χειμώνα με σχετικά λίγες χιονοπτώσεις, οι ελβετικές Άλπεις έχουν ήδη βιώσει δύο σοβαρούς καλοκαιρινούς καύσωνες. Τον Ιούλιο, οι αρχές συνέστησαν στους αλπινιστές να μην ανεβούν στο Matterhorn λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφτασαν σχεδόν τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Zermatt.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου, το υψόμετρο στο οποίο πάγωσε το νερό μετρήθηκε στο ύψος ρεκόρ των 5.184 μέτρων, σε σύγκριση με το κανονικό καλοκαιρινό επίπεδο των 3.000-3.500 μέτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ