- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γιατί απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο ψηλότερο δέντρο στον κόσμο
Ποιες οι ποινές για τους παραβάτες


Hyperion: Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο στο Redwood National Park στην Καλιφόρνια - Η απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης
Το Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρόσβαση στο δέντρο, κάνοντας γνωστό ότι όσοι παραβιάσουν την απόφαση θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο σύμφωνα με το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες με ύψος 115,92 μέτρα, είναι το «Hyperion (Υπερίων)», ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο (σεκόγια) της οικογένειας των Κυπαρισσοειδών. Tο όνομά του προέρχεται από τη μυθολογία καθώς ο Υπερίων ήταν ένας από τους Τιτάνες και πατέρας του θεού Ήλιου και της θεάς Σελήνης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN το πάρκο εξέδωσε ανακοίνωση όπου απαγορεύει την πρόσβαση στο δέντρο με ποινή σε όσους δεν τη σεβαστούν έως και έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολάρια. «Η γιγάντια σεκόγια βρίσκεται βαθιά στο πάρκο χωρίς μονοπάτι μέσα από πυκνή βλάστηση και απαιτείται πολύ ώρα πεζοπορία για να φτάσει κανείς κοντά του», αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του εθνικού πάρκου. «Παρά τη δύσκολη διαδρομή, η αυξημένη δημοτικότητα λόγω των μπλόγκερ, των ταξιδιωτικών συντακτών και των ιστοσελίδων έχει καταλήξει στην καταστροφή του οικοσυστήματος γύρω από τον Υπερίωνα. Ως επισκέπτης, πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι μέρος της προστασίας αυτού του μοναδικού τοπίου - ή θα είσαι μέρος της καταστροφής του» σημειώνεται.

Ο Leonel Arguello, επικεφαλής των φυσικών πόρων του πάρκου, ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «San Francisco Gate» ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και GPS, υπολειτουργούν και αυτό δυσκολεύει σε περίπτωση που κάποιος χαθεί ή τραυματιστεί μέσα στην πυκνή βλάστηση του πάρκου. Οι επισκέπτες, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το γιγάντιο αυτό δέντρο. Οι φωτιές που ξεσπούν με μεγαλύτερη συχνότητα στα εθνικά πάρκα της Καλιφόρνιας αποτελούν άλλη μια μεγάλη απειλή για τα αιωνόβια αυτά δέντρα.
Το 2021, οι υπεύθυνοι των εθνικών πάρκων Sequoia και Kings Canyon έλαβαν αυστηρά μέτρα για να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου από τη φωτιά. Ο «Στρατηγός Σέρμαν», που θεωρείται το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο σε όγκο τυλίχθηκε με ένα ανθεκτικό υλικό με βάση το αλουμίνιο που είναι ανθεκτικό στη φωτιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου απώλεια - Κίνδυνος για οικοσυστήματα και γεωργία
Επιστρέφει δυναμικά o παρεξηγημένος βλεννόψαρος - Πώς κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο
Χύμα όσπρια, χειροποίητα απορρυπαντικά, οδοντόβουρτσα από μπαμπού και η άλυτη εξίσωση με τις πλαστικές σακούλες
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην ανακύκλωση
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα
Ποιες είναι οι πιο καθαρές από πλευράς αέρα
Κύμα κατακραυγής για την πράξη της και παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών
Σκαρφάλωμα στα δέντρα, μπάνιο στην «πισίνα» και ατέλειωτα παιχνίδια
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα καύσιμα αεροσκαφών και το κυανιούχο νάτριο;
Τι δείχνει η έρευνα για το δάγκωμα που παραλύει το θηλυκό χταπόδι
Μόλις επτά χώρες πληρούσαν το 2024 τα πρότυπα ποιότητας του αέρα του ΠΟΥ
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει πριν το 2030
Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Το ξενοδοχείο απέσπασε τη Χρυσή Διάκριση στο πρόγραμμα Zero Waste Horeca, που υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation
Κάθε χρόνο εκλύονται έως 14.000 τόνοι φίλτρων UV σε περιοχές με κοραλλιογενείς υφάλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.