Περιβαλλον

Σπάνια μέδουσα απαθανατίστηκε σε βίντεο για πρώτη φορά

Πρόκειται για νέο είδος υποστηρίζει θαλάσσια βιολόγος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπάνια μέδουσα ανακαλύφθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το βίντεο από δύτη που προκάλεσε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα.

Άφωνος έμεινε ο δύτης Dorian Borcherds μπροστά στη σπάνια μέδουσα που αντίκρισε στη θάλασσα. Οι επιστήμονες θεώρησαν αρχικά ότι πρόκειται για το σπάνιο είδος Chirodectes maculatus, το οποίο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1997 στον Μεγάλο Κοραλλειογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.

Ο δύτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μέδουσα στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το βίντεο προκάλεσε τον ενθουσιασμό των θαλάσσιων βιολόγων, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα δεν απέκλεισαν να πρόκειται για νέο είδος μέδουσας.

Σε δηλώσεις του ο δύτης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μέδουσα τού έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Είχε μέγεθος όσο μια μπάλα ποδοσφαίρου και μπορούσε να κινηθεί αρκετά γρήγορα. Προσπάθησε να μάθει σε ποιο είδος ανήκει. Ζήτησε, μάλιστα, τη βοήθεια από την κόρη του στη Νότια Αφρική, η οποία χρησιμοποίησε μια ειδική εφαρμογή αναγνώρισης μεδουσών. «Μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που ανέβασε το βίντεο στην εφαρμογή, με πήρε τηλέφωνο μια εκστασιασμένη ειδικός μεδουσών από την Τασμανία».

Νέο είδος η σπάνια μέδουσα στην Παπούα Νέα Γουινέα

Αρχικά, η θαλάσσια βιολόγος Lisa-ann Gershwin από τον οργανισμό «Australian Marine Stinger Advisory Services» εκτιμούσε ότι πρόκειται για την ίδια μέδουσα που είχε εντοπιστεί το 1997 στον Μεγάλο Κοραλλειογενή Ύφαλο.

Ωστόσο, στη συνέχεια, διαπίστωσε μετά από έρευνα ότι η σπάνια μέδουσα στην Παπούα Νέα Γουινέα αποτελεί ένα εντελώς καινούργιο είδος. Το βίντεο είχε καταγραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο και χρειάστηκαν μήνες μέχρι να καταλήξει η θαλάσσια βιολόγος στα συμπεράσματά της για τη συγκεκριμένη σπάνια μέδουσα στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Με πληροφορίες από ABC News