- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Όταν αγοράζουμε ένα κινητό ή μια οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή σπανίως αναρωτιόμαστε για το κόστος που η συσκευή αυτή μπορεί να έχει σε ανθρώπινες ζωές. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί ότι η κάθε πώληση κινητού χρηματοδοτεί ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Αυτό όμως συμβαίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό εδώ και πολλά χρόνια. Οι δολοφονίες αμάχων, οι βιασμοί και οι απαγωγές που ακούμε στα δελτία ειδήσεων είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των ορυχείων από τους αντάρτες. Με την απειλή όπλων οι κάτοικοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ορυχεία όπου με πρωτόγονα εργαλεία και σε συνθήκες σκλαβιάς ανακτούν τα ορυκτά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται παράνομα σε μεσάζοντες που αφού δωροδοκήσουν τους κατάλληλους ανθρώπους τα εξαγάγουν.
Στο ανατολικό Κογκό περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές, με το 40% των θυμάτων να είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Επιπλέον η βίαιη επιστράτευση παιδιών για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών και οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. Η γενοκτονία αναγκάζει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι η παράνομη εκμετάλλευση και το εμπόριο αυτών των υλών που φτιάχνονται τα κινητά μας, χρηματοδοτεί ένα άγριο και βίαιο εμφύλιο. Ζητάει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τα υλικά που προέρχονται από περιοχές όπως το Κογκό. Προτείνεται λοιπόν η σύσταση μιας λίστας των υλικών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών και στην οποία θα πρέπει να δημοσιοποιούν τη χώρα προέλευσης τους. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή αυτής της λίστας λόγω της επεξεργασίας που δέχονται αυτά τα υλικά και των εταιρειών που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποδέκτη.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα. Ήδη αρκετές κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα κατάρτισης λίστας προέλευσης των υλικών που χρησιμοποιούν. Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να εναρμονιστεί και η νομοθεσία μεταξύ των κρατών που έχουν τέτοια ορυχεία ώστε να μην υπάρχει παράνομη εκμετάλλευση με όλες τις συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές.
Τώρα εμείς ως καταναλωτές δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε όμως να ζητάμε από τις εταιρείες να μάθουμε για την προέλευση των μετάλλων που χρησιμοποιούν. Ήδη στο Άμστερνταμ έχει δημιουργηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών που με καμπάνιες ενημερώνει τους καταναλωτές αλλά και πιέζει τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε να αγοράσετε ένα smart phone ή ένα tablet πιθανόν να αξίζει να αναρωτηθείτε από πού προέρχεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.