Περιβαλλον

Τα ματωμένα κινητά

H κάθε πώληση κινητού χρηματοδοτεί ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76590-154252.jpg

Όταν αγοράζουμε ένα κινητό ή μια οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή σπανίως αναρωτιόμαστε για το κόστος που η συσκευή αυτή μπορεί να έχει σε ανθρώπινες ζωές. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί ότι η κάθε πώληση κινητού χρηματοδοτεί ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο.

Αυτό όμως συμβαίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό εδώ και πολλά χρόνια. Οι δολοφονίες αμάχων, οι βιασμοί και οι απαγωγές που ακούμε στα δελτία ειδήσεων είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των ορυχείων από τους αντάρτες. Με την απειλή όπλων οι κάτοικοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ορυχεία όπου με πρωτόγονα εργαλεία και σε συνθήκες σκλαβιάς ανακτούν τα ορυκτά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται παράνομα σε μεσάζοντες που αφού δωροδοκήσουν τους κατάλληλους ανθρώπους τα εξαγάγουν.

Στο ανατολικό Κογκό περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές, με το 40% των θυμάτων να είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Επιπλέον η βίαιη επιστράτευση παιδιών για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών και οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. Η γενοκτονία αναγκάζει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι η παράνομη εκμετάλλευση και το εμπόριο αυτών των υλών που φτιάχνονται τα κινητά μας, χρηματοδοτεί ένα άγριο και βίαιο εμφύλιο. Ζητάει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τα υλικά που προέρχονται από περιοχές όπως το Κογκό. Προτείνεται λοιπόν η σύσταση μιας λίστας των υλικών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών και στην οποία θα πρέπει να δημοσιοποιούν τη χώρα προέλευσης τους. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή αυτής της λίστας λόγω της επεξεργασίας που δέχονται αυτά τα υλικά και των εταιρειών που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποδέκτη.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα. Ήδη αρκετές κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα κατάρτισης λίστας προέλευσης των υλικών που χρησιμοποιούν. Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να εναρμονιστεί και η νομοθεσία μεταξύ των κρατών που έχουν τέτοια ορυχεία ώστε να μην υπάρχει παράνομη εκμετάλλευση με όλες τις συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές.

Τώρα εμείς ως καταναλωτές δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε όμως να ζητάμε από τις εταιρείες να μάθουμε για την προέλευση των μετάλλων που χρησιμοποιούν. Ήδη στο Άμστερνταμ έχει δημιουργηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών που με καμπάνιες ενημερώνει τους καταναλωτές αλλά και πιέζει τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε να αγοράσετε ένα smart phone ή ένα tablet πιθανόν να αξίζει να αναρωτηθείτε από πού προέρχεται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ