- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μεσογειακή διατροφή ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Συμμετείχαμε στην πρώτη δράση του προγράμματος #Eat4Change του WWF στο αγρόκτημα Odyssey Eco Farm με την Κατερίνα Σακελίου και τον Γιώργο Τσούλη
Το ταξίδι του WWF Ελλάς, η γνωριμία μας με τη Μεσογειακή Διατροφή και οι δυνατότητες του προγράμματος #Eat4Change.
«Αν ήσουν μεσογειακό φαγητό, ποιο θα ήθελες να ήσουν;». «Φάβα» λέει η Βίκυ, «παρεξηγημένες μπάμιες» θα πει η Μαρίνα, «γεμιστά πολύχρωμα και μυρωδάτα» συμπληρώνουν γελώντας η Χρίστη και η Χαρίκλεια, «ντολμαδάκια δροσερά» επιθυμεί η Ευγενία, σαν ένα ωραίο κρητικό ντάκο φαντάστηκα τον εαυτό μου και «σαν ένα ταψί λιγουρευτό μπριάμι» ο Παναγιώτης τον δικό του.
Το ταξίδι του WWF Ελλάς για τη γνωριμία μας με τη Μεσογειακή Διατροφή έχει ξεκινήσει και οι δυνατότητες του προγράμματος #Eat4Change, στην πρώτη δράση του οποίου συμμετείχαμε, είναι ατελείωτες όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε.
Φτάνουμε στο αγρόκτημα Odyssey Eco Farm στον Γαλατά, η Κατερίνα Σακελίου, η ιδιοκτήτρια της φάρμας, μας καλωσορίζει με ένα ποτήρι σπιτική λεμονάδα από το διάσημο λεμονόδασος της περιοχής… και με ένα πλατύ χαμόγελο.
«Σήμερα θα μαγειρέψουμε με ό,τι υπάρχει μέσα στο περιβόλι» μας λέει η Κατερίνα «ή… μέσα στο ψυγείο μας», συμπληρώνει ο σεφ Γιώργος Τσούλης. Και όπως κάνουν όλοι οι με τους μεγάλους σεφ, τους ακολουθούμε υπάκουα στο μποστάνι, ρωτάμε για τα υλικά μας και τα βιώνουμε μέσω των αισθήσεών μας. Τα αγγίζουμε, τα μυρίζουμε, τα κοιτάμε, τα ακουμπάμε…
Μοσχοβολάει η λεβάντα, η ελιά η κορωνέικη και το μανάκι, η ρίγανη και η μαντζουράνα. Το φασκόμηλο που εξαγνίζει την ψυχή αλλά που έχει εφαρμογή και στη μαγειρική. Θυμάρι, λεμονοθύμαρο καλλιεργημένο -αφού τα άγρια θέλουνε τα βράχια τους-, δυόσμος και βασιλικός και ρόδια. Ρόδια που τα βάζουμε στα κόλλυβα αλλά είναι και το γούρι για την καλή χρονιά. «Πολλά από αυτά τα είδη κρύβουν πολιτισμικά στοιχεία, όπως το ρόδι με την αποτροπή του κακού. Πέρα από τη διατροφική τους αξία εγκλωβίζουν και τη θετική ενέργεια» μας λέει η Χαρίκλεια Μινώτου από το WWF Ελλάς.
Οι μέλισσες, νιόφερτες κι αυτές, ψάχνουν τη θέση τους μέσα στον χώρο, κάνουν τις προβλέψεις τους και χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να παρατηρήσουν τις αλλαγές. Σαν τις μέλισσες κι εμείς αναρωτιόμαστε πώς θα μετατρέψουμε τα υλικά που μαζέψαμε από το μποστάνι σε φαγητό. Ο σεφ Γιώργος Τσούλης είναι ο οδηγός μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι. Δημιουργεί τις συνταγές, μας χωρίζει σε ομάδες και μας εμπνέει για να εξερευνήσουμε και να δημιουργήσουμε… Οι υφές, τα χρώματα, τα υλικά μάς συνεπαίρνουν…
Το μεγάλο τραπέζι
Από το χωράφι μέχρι τη δημιουργία του φαγητού μας, το υπέροχο συναίσθημα της συνεργασίας και η συνειδητοποίηση του αποτελέσματος αυτής της συνεργασίας είναι άλλο ένα μάθημα που πήραμε εκτός από την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας και για τον πλανήτη μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να μοιραστούμε το φαγητό μας στο μεγάλο στενόμακρο τραπέζι της Κατερίνας.
Να μοιραστούμε τη σοφία της γυναίκας για την καλλιέργεια της τροφής αλλά και τις δεξιότητες του σεφ για τη μαγειρική. Να μοιραστούμε τις προσδοκίες της προσωπικής μας ανάπτυξης που σιωπηρά περνάει μέσα από την παραγωγή της τροφής μας, αφού η διατροφή μας είναι εκείνη καθορίζει τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Τις σκέψεις μας και πώς αυτές μετουσιώνονται σε δράσεις.
Μέσα από το μεγάλο στενόμακρο τραπέζι της Κατερίνας μοιραστήκαμε και γίναμε φίλοι. Μέσα από τα εμπνευσμένα «παιχνίδια» της Βίκυς Μαρκολέφα από το WWF Ελλάς γίναμε κοινωνοί των βαθύτερων μηνυμάτων του προγράμματος #Eat4Change και μέσα από την «συνάντηση» των ανθρώπων με τη φύση ετοιμαστήκαμε για τις νέες περιπέτειες της ζωής, περιπέτειες αναγέννησης του εαυτού μας και της γης. Γιατί, όπως λέει και η προσηνής και μελίρρυτη Χρίστη Σωτηρίου από το WWF Ελλάς, «έτσι γίνονται οι αλλαγές και ποτέ δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου…»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.