Περιβαλλον

Η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο αυξάνει τον κίνδυνο για megafires

Προειδοποιεί το VoxEurop

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο μπορούν να εξελιχθούν σε megafires λόγω κλιματικής αλλαγής
Δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο μπορούν να εξελιχθούν σε megafires λόγω κλιματικής αλλαγής © Pixabay

Megafires, οι τεράστιες πυρκαγιές, απειλούν τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί τις συνθήκες πρόκλησής τους. Η προειδοποίηση από το VoxEurop.

Πυρκαγιές, τεραστιών διαστάσεων, απειλούν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το VoxΕurop, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθούν megafires.

Το φαινόμενο των megafires ευνοείται από την έντονη ξηρασία, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία -παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για τεράστιες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν οικισμούς. Megarifes είναι φωτιές που εκδηλώνονται σε εκτάσεις 400.000 στρεμμάτων και άνω.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες φορές είναι παραπλανητικό να κοιτάει κανείς τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν για να ορίσει αν η διαχείριση της πυρκαγιάς ήταν αποτελεσματική ή όχι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο.

Ο Francisco Moreira, ειδικός σε θέματα οικολογίας και ζητήματα διαχείρισης πυρκαγιάς του Πανεπιστημίου στο Πόρτο, είναι κατηγορηματικός. Το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί άμεσα στην πρόληψη. Η έμφαση, όπως λέει, πρέπει να δοθεί στο να «μετριαστούν οι συνθήκες που οδηγούν στις πυρκαγιές».

Πώς συνδέονται οι megafires με τη μείωση του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο, η μείωση του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές συνδέεται με αυτό το νέο φαινόμενο πυρκαγιών.

Γι' αυτό και οι αρχές στα κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο, πρέπει να υλοποιήσουν συγκεκριμένους σχεδιασμούς για την πρόληψη καταστάσεων που οδηγούν σε μεγάλες φωτιές. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί, ώστε να μην φθάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε μια megafire, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.  

Megafires απειλούν τη Μεσόγειο
Megafires απειλούν τη Μεσόγειο © Pixabay

Μέτρα από την ΕΕ για τις megafires στη Μεσόγειο

Η σύνδεση των megafires με την κλιματική αλλαγή οδηγεί και την ΕΕ σε δραστικά μέτρα. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες θέτουν στο επίκεντρο εμπορικών συμφωνιών το κλίμα και την προστασία του.

Θα προταθούν, δηλαδή, νέοι κανονισμοί, που θα επιτρέψουν την επιβολή εμπορικών κυρώσεων σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ