Περιβαλλον

Οι μωβ μέδουσες στις παραλίες: οι 10 τελευταίες guest εμφανίσεις (βίντεο)

Σε έξαρση η μωβ μέδουσα στον Αργοσαρωνικό - Πού αλλού εμφανίστηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μωβ μέδουσα εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερες παραλίες στην Ελλάδα
Η μωβ μέδουσα εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερες παραλίες στην Ελλάδα © inaturalist.org

Μώβ μέδουσες σε παραλίες στην Ελλάδα. Οι 10 τελευταίες εμφανίσεις της μωβ μέδουσας, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη inaturalist.

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εμφανίσεις τους σε παραλίες. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο είδος στη Μεσόγειο, το τσίμπημα του οποίου προκαλεί οξύ πόνο και έντονο ερεθισμό στο δέρμα. Θαλάσσιοι βιολόγοι είναι ξεκάθαροι, επισημαίνοντας ότι η μωβ μέδουσα ήρθε για να μείνει και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «σίγουρες» - «καθαρές» παραλίες το φετινό καλοκαίρι.

Οι μωβ μέδουσες μπορούν να βγουν σε όλες τις παραλίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τις περιοχές στην Ελλάδα που θα εμφανιστούν.

Η μετακίνηση του πληθυσμού της Pelagia noctiluca (σ.σ. η επιστημονική ονομασία για τη μωβ μέδουσα) στηρίζεται στα θαλάσσια ρεύματα και στους ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι μωβ μέδουσες εμφανιστούν σε μια παραλία, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν για μερικές ημέρες πριν μεταφερθούν σε άλλο σημείο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε και ο θαλάσσιος βιολόγος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Χρήστος Τακλής στην Athens Voice μιλώντας για τις μωβ μέδουσες και τον χάρτη με τις παραλίες που έχουν εμφανιστεί, το συγκεκριμένο είδος μπορεί να κινείται αθέατο στα βαθιά και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να εμφανιστεί ξαφνικά στην παραλία. Γι' αυτό σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετές μωβ μέδουσες στην περιοχή, καλό είναι οι λουόμενοι να μην επιχειρούν να κάνουν μπάνιο και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζουν έξω στην άμμο, καθώς έτσι μεταφέρουν το πρόβλημα από τη θάλασσα στη στεριά.

Η μωβ μέδουσα της Μεσογείου κατακλύζει και φέτος τις παραλίες | 26/05/2022 | ΕΡΤ
 

Μώβ μέδουσες σε παραλίες: Οι 10 πιο πρόσφατες εμφανίσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη που υπάρχει στην πλατφόρμα inaturalist.org, η μωβ μέδουσα έχει βγει σε παραλίες τόσο στο Αιγαίο όσο και το Ιόνιο. Αυξημένο πρόβλημα υπάρχει στον Αργοσαρωνικό. Καβούρι και Βουλιαγμένη είναι παραλίες στην Αττική που έχει εμφανιστεί η μωβ μέδουσα, με τις καταγραφές να αυξάνονται από λουόμενους που έχουν ξεκινήσει τα πρώτα μπάνια σε παραθαλάσσιες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Καταγραφές έχουν γίνει επίσης σε Κόρινθο και Εύβοια, όπου ψαροντουφεκάς -σύμφωνα με δημοσίευμα στο evima- εντόπισε μια μωβ μέδουσα.

Ακολουθούν οι 10 τελευταίες εμφανίσεις της μωβ μέδουσας σε παραλίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει γίνει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αναλυτικά:

  1. Παραλία Διακόφτι (Κύθηρα) - Τρίτη 31 Μαΐου
  2. Παραλία Μπαρμπάτι (Κέρκυρα) - Δευτέρα 30 Μαΐου
  3. Παραλία Καλλιθέα (Ρόδος) - Δευτέρα 30 Μαΐου
  4. Παραλία Πούλιθρα (Αρκαδία) - Δευτέρα 30 Μαΐου
  5. Παραλία Λιγονέρι (Σπέτσες) - Δευτέρα 30 Μαΐου
  6. Παραλία Βαρδάρη (Μέγαρa) - Κυριακή 29 Μαΐου
  7. Παραλία Κινέτα (Αττική) - Κυριακή 29 Μαΐου
  8. Παραλία Λιμενάρια (Άγκιστρι) - Κυριακή 29 Μαΐου
  9. Παραλία Λουτρά Ωραίας Ελένης (Κόρινθος) - Κυριακή 29 Μαΐου
  10. Παραλία Πευκάλι (Κόρινθος) - Σάββατο 28 Μαΐου.

mov-medousa-paralies.jpg

Μωβ μέδουσα σε παραλία στην Αρκαδία
© inaturalist.org

Μωβ μέδουσα σε παραλία στα Μέγαρα
© inaturalist.org

Μωβ μέδουσα στην Κινέτα
© inaturalist.org

Μωβ μέδουσα στην Κορινθία
© inaturalist.org

Η έξαρση με τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Για την ακρίβεια το πρόβλημα ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021 όταν είχαν δοθεί και οδηγίες με το τι να προσέξουν οι λουόμενοι.

Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στη συχνότητα της έξαρσης: Από 10-12 χρόνια που ήταν στο παρελθόν, το χρονικό διάστημα έχει πέσει στα 3-4 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των φυσικών θηρευτών που τρώνε τη μωβ μέδουσα.

Μωβ Μέδουσα: ανησυχία στις ελληνικές θάλασσες

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ