Περιβαλλον

Περισσότερο «πράσινες» πτήσεις στην Ελλάδα από την AEGEAN

Πώς η εταιρεία σχεδιάζει το μέλλον

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 830
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπλάνο της AEGEAN

AEGEAN: Η φιλοπεριβαλλοντική δράση της εταιρείας και το πρόγραμμα βιωσιμότητας που έχει θέσει σε εφαρμογή

Μόλις τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ συνεδρίασαν μια ακόμη φορά για να προσδιορίσουν τις αναγκαίες προσαρμογές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη σταδιακή απανθρακοποίηση συνολικά της αλυσίδας αξίας. Μια από τις πολλές συναντήσεις των ευρωπαίων πολιτικών και ηγετών για την προώθηση του πακέτου νομοθεσίας “Fit for 55” που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούλιο του προηγούμενου χρόνου –και εν μέσω της πανδημικής κρίσης–, με στόχο να ευθυγραμμίσει αλλά και να πιέσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν με τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και το 2050. Ένα ακόμη σημαντικό και ηχηρό μήνυμα προς όλους σχετικά με τις προσπάθειες που απαιτούνται, ιδίως αν αναλογιστούμε τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε.

Στην προσπάθεια αυτή ο κλάδος των αερομεταφορών τοποθετείται ήδη με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως. Παρόλο που το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αερομεταφορών ευθύνεται μόλις για το 1/10 της συνεισφοράς συνολικά του κλάδου των μεταφορών και ήδη για περισσότερα από τα 10 τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων ενόσω παράλληλα αναπτύσσεται, οι προσαρμογές που θα κληθεί να πραγματοποιήσει είναι σημαντικές και διατρέχουν οριζόντια την αλυσίδα αξίας των αερομεταφορών. Όμως καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμες, σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να αναζητηθούν πρακτικές λύσεις και μέσα από τη σύνθεση ιδεών να διαμορφωθούν και να υλοποιηθούν από κοινού οι κατάλληλες πολιτικές.

Για την AEGEAN η συνειδητοποίηση αυτής της αναγκαιότητας βρίσκεται διαχρονικά στον πυρήνα της λειτουργίας της, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανταπόκριση στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και η συμμετοχή σε συλλογικούς σκοπούς που προάγουν την κοινωνική ευημερία, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη επιχειρηματική πρακτική.

Για τον λόγο αυτό και παρά την ένταση των επιπτώσεων της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 και το 2021, η AEGEAN, όπως και ο κλάδος των αερομεταφορών, συνεχίζει να δεσμεύεται με τους μακροχρόνιους στόχους βιωσιμότητας που έχουν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και συνεχίζει να υλοποιεί εντατικά τη στρατηγική βιωσιμότητας που διαθέτει. Η πρωτοβουλία «Destination 2050 - A Route to Net Zero European Aviation», που βασίζεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχει στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και η AEGEAN κινείται με υπευθυνότητα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως βασικά εργαλεία την ανανέωση του στόλου της, την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και τις συνεχείς βελτιώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο. Παράλληλα, διερευνά και τις δυνατότητες για μια συστηματική χρήση εναλλακτικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels - SAF) στις πτήσεις της, εκεί φυσικά όπου συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. 

Μάλιστα, το 2021 η AEGEAN εκτέλεσε την πρώτη πτήση με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) στη χώρα μας, για τη μεταφορά ενός νέου αεροσκάφους της από το εργοστάσιο της AIRBUS στην Ελλάδα, καθώς το αεροσκάφος για την πτήση αυτή χρησιμοποίησε μείγμα βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, με συμβατικά. Με τη συμβολική αυτή κίνηση η AEGEAN πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς τις περισσότερο πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές και εργάζεται με τα υπόλοιπα μέρη της αλυσίδας αξίας των μεταφορών για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη διευρυμένη χρήση τους στην Ελλάδα, έχοντας ήδη διασφαλίσει με την Pratt & Whitney τη δυνατότητα χρήσης βιώσιμων καυσίμων τύπου HEFA σε αεροσκάφη τύπου Airbus A320, ενώ μελετά και τη δυνατότητα χρήσης αυτών σε αεροδρόμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Έτσι, παρόλο που η αδυναμία παραγωγής των SAF σε επαρκείς ποσότητες,
η έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση και διανομή τους και κυρίως το πολλαπλάσιο κόστος τους, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, παρεμποδίζουν τη γενικευμένη εφαρμογή τους, η AEGEAN τοποθετείται εγκαίρως και αποφασιστικά απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής των αερομεταφορών αναζητώντας λύσεις. 

Παράλληλα, συνεχίζει το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της καθώς αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη φιλοπεριβαλλοντική δράση της εταιρείας, μειώνοντας σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα από τη δραστηριότητά της. Τα νέα αεροσκάφη εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας προς το περιβάλλον. Καθώς είναι εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, τα νέα αεροσκάφη συμβάλλουν όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών CO2 και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, αλλά περιορίζουν εξίσου το αποτύπωμα θορύβου ενώ εξοπλίζονται, με επαναχρησιμοποιούμενα ή πλήρως ανακυκλωμένα υλικά εξυπηρέτησης.

Tα τελευταία χρόνια η AEGEAN έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βιωσιμότητας που εκκινεί από δράσεις ανακύκλωσης, αντικατάστασης των προϊόντων και υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιεί κατά την πτήση, στα lounges ή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, καλύτερης αξιοποίησης των αεροσκαφών, ελαχιστοποίησης κατανάλωσης νερού και ενέργειας, μείωσης θορύβου κ.λπ. και κορυφώνεται με την αντικατάσταση του στόλου της από τα νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Α320neo και Α321neo, που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων με επιχειρησιακά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Μετά την έξοδο από την πανδημία καθίσταται πλέον αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να κερδηθεί στην πράξη το στοίχημα για βιώσιμη, σταθερή, ανάπτυξη του τουρισμού και της χώρας μας και για περισσότερο πράσινες και βιώσιμες μεταφορές που θα συμβάλουν στη διασφάλιση για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Από την πλευρά της η AEGEAN έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αυξάνει το οικονομικό της αποτύπωμά όσο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα θα μειώνεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ