Περιβαλλον

Evelyne Huytebroeck: Να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία του Παρισιού

Η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος μιλάει στην ATHENS VOICE

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Evelyne Huytebroeck, η Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Evelyne Huytebroeck, η Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Συνέντευξη με την Evelyne Huytebroeck για τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, την εκλογική επιτυχία των Πρασίνων στη Γερμανία και τι σηματοδοτεί αυτή η νίκη.

Η Evelyne Huytebroeck είναι ιστορικό στέλεχος του Βελγικού Πράσινου Κόμματος. Διετέλεσε περιφερειακή υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αστικής Αναγέννησης, ενώ σήμερα κατέχει τη θέση της συμπροέδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Με αυτή την ιδιότητα επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και μίλησε στην Athens Voice τόσο για την κρίσιμη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, όσο και για την εκλογική επιτυχία των Πρασίνων στη Γερμανία και τι σηματοδοτεί αυτή η νίκη για τα πράσινα κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με την ιδιότητά σας ως υπουργού Περιβάλλοντος συμμετείχατε σε όλες διαπραγματεύσεις των Συνόδων Κορυφής του ΟΗΕ. Ποια είναι η προσδοκία σας από την COP26, που ξεκινά σε λίγες μέρες;
Η κύρια προσδοκία είναι η δράση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να χάνουμε χρόνο καθώς βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Έχουμε βρεθεί σε πολλές COPs στο παρελθόν, όπου έχουμε ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως η Συμφωνία του Παρισιού. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε και να εφαρμόσουμε αυτήν τη συμφωνία.
Αυτή η COP θα πρέπει να είναι η ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, να διακρίνουμε πού πρέπει να εντείνουμε τις φιλοδοξίες μας, να ελέγξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να αποφασίσουμε από κοινού για την εφαρμογή περαιτέρω παγκόσμιων πολιτικών.
Αναμφίβολα περιμένουμε πολλά από αυτήν την COP. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο ένα χρόνο.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ο διεθνής Τύπος προεξοφλεί την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής με έντονο πράσινο φόντο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα θεωρούνται όλο και περισσότερο η κύρια επιλογή για την ανάληψη ευθυνών και την καθοδήγηση των κοινωνιών σε ένα πιο πράσινο και δίκαιο μέλλον.
Δεν θεωρούμαστε πλέον αφελείς ή ακατάλληλοι για διακυβέρνηση. Εργαστήκαμε σκληρά για να δείξουμε ότι είμαστε μια καλή πολιτική και κυβερνητική εναλλακτική λύση. Είμαστε η κύρια φωνή σε πολλά σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, διότι ήδη συζητούμε αυτά τα ζητήματα εδώ και αρκετό καιρό. Η ιστορία δείχνει τώρα ότι είχαμε δίκιο.
Μας αναγνωρίζουν ως το κόμμα που ηγείται του κλίματος φυσικά, αλλά είμαστε επίσης πολύ μάχιμοι σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα κοινωνικά δικαιώματα, η διαφθορά και η πολιτική διαφάνεια, για να αναφέρουμε μερικά. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα ζητήματα αυτά είναι κεντρικά, καθώς είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα όλων και μια δίκαιη κοινωνία.
Η πρώτη κυβερνητική συμμετοχή των ευρωπαϊκών πρασίνων κομμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έδειξε ότι είμαστε σε θέση να κυβερνούμε, να κάνουμε και να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις και να διεξάγουμε πολιτικές με αποτελεσματικότητα, αλλά πάντα κοντά στους ανθρώπους.

Καθώς οι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Kurtz, θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε στην παραίτηση του Kurtz. Θα επηρεάσει πολύ την άνοδό τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι Πράσινοι επικρίθηκαν για τη συμμετοχή τους σε αυτή την κυβέρνηση.
Πιστεύουμε ότι οι Αυστριακοί Πράσινοι χειρίστηκαν την κατάσταση με επαγγελματισμό και χωρίς να γυρίσουν την πλάτη τους στις πράσινες αξίες και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Όσον αφορά την ίδια την υπόθεση, είναι προφανώς πολύ σημαντική για εμάς, διότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι επίσης κάτι στο οποίο αγωνιζόμαστε ενάντια σθεναρά. Μόλις δημοσιεύθηκε το σκάνδαλο, υπήρχε μόνο ένα αποτέλεσμα σε αυτή την υπόθεση: η παραίτηση του Kurz. Και το έκανε.
Οι Αυστριακοί Πράσινοι έκαναν τη σωστή επιλογή καλώντας τον δημοσίως να παραιτηθεί, διατηρώντας παράλληλα τη συνεργασία τους με τον εταίρο τους για να αποφύγουν μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να εμποδίσει οποιεσδήποτε πολιτικές για μια δίκαιη και πράσινη μετάβαση. Πιστεύουμε ότι οι Αυστριακοί Πράσινοι θα παραμείνουν ισχυροί, καθώς έχουν δείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους την κατάσταση σεβόμενοι τις αξίες τους και χωρίς να θέσουν την κυβέρνηση σε κίνδυνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ