Περιβαλλον

Ελληνικά νησιά χωρίς πλαστικά, γίνεται;

Η απάντηση είναι ναι κι η αρχή έγινε με τη Σαντορίνη

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάλασσα και δύτες
Plastic Free Χανιά, Μάιος 2021

Plastic Free: Χανιά, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως απομακρύνουν τα πλαστικά χάρη στη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό και οι ελληνικές θάλασσες και ακτές αποτελούν στολίδια της χώρας που προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήπως δεν τα φροντίζουμε όμως όπως και όσο θα έπρεπε; Το πλαστικό μιας χρήσης θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί από τις ζωές και το περιβάλλον μας. Ποτέ δεν είναι αργά ωστόσο για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας ακολουθώντας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, plastic free.

Χέρι με γάντι κρατάει σπασμένο κομμάτι πλαστικής κασέτας ήχου
Plastic Free Ρόδος, Οκτώβριος 2021

Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον, η Lidl Ελλάς ξεκίνησε το 2020 την καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Santorini», σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Δήμο Σαντορίνης. Στόχος ήταν να ανακηρυχθεί η Σαντορίνη ως νησί με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και διαχρονικό συμβολισμό και να προωθήσει τη μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού σε όλη την Ελλάδα.

Άντρες και γυναίκες με κίτρινες μπλούζες και σακούλες σκουπιδιών σε παραλία της Σαντορίνης
Plastic Free Σαντορίνη, Σεπτέμβριος 2020

Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια μέρα που τα όμορφα νησιά μας θα απαλλαγούν από τα πλαστικά; Έτσι φαίνεται, αφού τον Σεπτέμβριο του 2020, το project ενσωματώθηκε στην εθνική καμπάνια «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης», μια κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Εκπρόσωποι της Lidl Ελλάς και εθελοντές του Ιδρύματος πραγματοποίησαν θαλάσσιους και υποβρύχιους καθαρισμούς στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης.

ΆΝτρες και γυναίκες συλλέγουν σκουπίδια από παραλία
Plastic Free Χαλκιδική, Ιούνιος 2021

Το περιβαλλοντικό ταξίδι της Lidl Ελλάς και του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης συνεχίστηκε και το 2021 σε έξι εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Σαντορίνη ξανά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως είναι τα νησιά που επιλέχθηκαν για να γίνουν plastic free. Οι δράσεις πρόσφεραν ανάσες ζωής στα οικοσυστήματα των νησιών και λύσεις για όσους θέλουν να ζήσουν μια καθημερινότητα με πιο βιώσιμο τρόπο. Οι ενέργειες υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς, και συγκεκριμένα στα πεδία δράσης REmove και REcycle.

Χέρι με γάντι κρατάει χρησιμοποιημένη μάσκα προστασίας που συλλέχθηκε στη θάλασσα
Plastic Free Κέρκυρα, Σεπτέμβριος 2021

ΆΝτρες και γυναίκες συλλέγουν σκουπίδια από παραλία
Plastic Free Σαντορίνη, Ιούνιος 2021

Αν δεν αντέχεις άλλο να βλέπεις θαλάσσια όντα να πεθαίνουν εξαιτίας των δικών μας πλαστικών σκουπιδιών που καταλήγουν στη θάλασσα, αν θέλεις να προστατεύσεις τις ακτές που η φύση πλούσια μας χάρισε, τότε η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Σημασία έχει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού και να επενδύσουμε στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι και οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο sustainability. Για τη Lidl Ελλάς η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητάς και για αυτό πρωτοστατεί σε ενέργειες που προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.