Περιβαλλον

O Αλ Γκορ αποκαλύπτει «κρυφές» εκπομπές ρύπων σε όλο τον πλανήτη

Ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ
O πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ©EPA Pool

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής υπέρ του περιβάλλοντος Άλ Γκορ συνεχίζει τις δράσεις του αποκαλύπτοντας «κρυφές» εκπομπές αερίων.

Ένας τεχνολογικός και ακαδημαϊκός συνασπισμός που υποστηρίζεται από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και ακτιβιστή του περιβάλλοντος Αλ Γκορ, θα αποκαλύψει στοιχεία για τις μη καταγεγραμμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και την αυξανόμενη ρύπανση από τη ναυτιλία και την αεροπορία.

Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς πηγές της κλιματικής αλλαγής φαίνονται επίσης στο υλικό του Climate TRACE, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους και ανάλυση υπολογιστών υψηλού επιπέδου.

«Τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα για τους ηγέτες 100 χωρών που έχουν λίγα στοιχεία για τους τομείς που ρυπαίνουν περισσότερο», δήλωσε ο Γκορ σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών τάσεων είναι το γεγονός ότι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και τα διυλιστήρια στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να εκπέμπουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα που δεν αναφέρονται ποτέ. 

Οι εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας αυξήθηκαν περίπου 10% κάθε χρόνο από το 2018 παρά την πανδημία του COVID-19, αναφέρει η ομάδα υπό τον Γκορ.

Το όνομα του Climate TRACE επικαλείται τον στόχο του «Παρακολούθηση εκπομπών ατμοσφαιρικού άνθρακα σε πραγματικό χρόνο.» Ο συνασπισμός προήλθε από μια επιχορήγηση της Google που χρηματοδότησε τη μέτρηση των εκπομπών των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από το διάστημα, την Planet Labs Inc, τη NASA και την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εξερευνητική Υπηρεσία. Άλλα μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνουν την εταιρεία γεωχωρικών δεδομένων Blue Sky Analytics, τον ερευνητικό οργανισμό CarbonPlan και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins.

Οι ανακοινώσεις θα έρθουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, η οποία συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχους από 196 χώρες στη Σκωτία από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου με την ελπίδα να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 ° C, που είναι ο στόχος της Συμφωνίας -ορόσημο του Παρισιού του 2015.

Η Διάσκεψη που περιγράφεται από τον Αμερικανό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι ως «η τελευταία καλύτερη ευκαιρία» για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής, αναβλήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ