- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα θα καταλήξει στον ωκεανό
1,27 εκατ. τόνοι από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο - Αντιδρούν γεωργοί και ψαράδες
Στη Φουκουσίμα το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας.
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα καταλήξει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα. Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, γνωστοποίησε ότι το μολυσμένο νερό θα απορριφθεί στον ωκεανό μέσα από μια υποθαλάσσια σήραγγα.
Στις 11 Μαρτίου 2011, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε τεράστιο τσουνάμι στην Ιαπωνία που «σάρωσε» το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στη Φουκουσίμα, σε αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Ιαπωνία είχε αποφασίσει τον περασμένο Απρίλιο να απορρίψει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό, που προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη της «καρδιάς» των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά το τεράστιο τσουνάμι. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2023.
Στις χιλιάδες δεξαμενές που βρίσκονται διάσπαρτες στις εγκαταστάσεις του Fukushima Daiichi, υπάρχουν αποθηκευμένοι σχεδόν 1,27 εκατ. τόνοι μολυσμένο νερό. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το νερό θα έχει υποστεί πρώτα την κατάλληλη επεξεργασία, ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Με σήραγγα στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα
Το νερό που θα απορριφθεί στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, έχει «φιλτραριστεί» επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια) αλλά όχι το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.
Τη λύση αυτή αμφισβητούν, πάντως, οι ψαράδες και οι γεωργοί της Φουκουσίμα, που φοβούνται ότι έτσι θα πληγεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
Το νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 2,5 μ. που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 η Tepco, διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού αναμένεται να αποτρέψει το νερό να επιστρέψει προς την ακτή, εκτίμησε ο Ακίρα Όνο, διευθυντής της θυγατρικής της Tepco, αρμόδιας για την «αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού».
Έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις η Tepco για το μολυσμένο νερό στη Φουκουσίμα
Σε ανακοίνωσή της η Tepco δηλώνει έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλεί η ρίψη του μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα.
Η διαχειρίστρια εταιρία τονίζει επίσης ότι παραμένει ανοικτή σε επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία τον περασμένο Απρίλιο χαιρέτισε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει το νερό στη θάλασσα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από το 2020, εμπειρογνώμονες εντεταλμένοι από την ιαπωνική κυβέρνηση είχαν συστήσει αυτήν τη λύση -πρακτική που ήδη υπάρχει τόσο στην Ιαπωνία όσο στο εξωτερικό για εν λειτουργία πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.