Κοσμος

Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή - Κατέρρευσαν κτίρια (video)

Εκατοντάδες νεκροί - Εικόνες καταστροφής μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπίτια κατέρρευσαν στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ
Σπίτια κατέρρευσαν στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ © YouTube

Στην Αϊτή ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε νεκρούς, ζημιές σε κτίρια, ενώ υπήρξε και προειδοποίηση για τσουνάμι.

Φονικό είναι το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Αϊτή σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου 2021. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται όσο περνά η ώρα. Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε 8 χιλιόμετρα από την πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ και 160 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, σύμφωνα με την εκτίμηση για το επίκεντρο της δόνησης από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν μακριά από τα σπίτια τους με τον φόβο ότι τα κτίρια να καταρρεύσουν. Όπως μετέδωσε το BBC, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 227.

Από τον συνολικό αυτό αριθμό, 17 νεκροί καταγράφηκαν στην περιφέρεια Γκραντ Ανς, 9 στην πόλη Κάυ και 3 στην περιφέρεια Νιπ, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 10 χλμ. Ο σεισμός στην Αϊτή σημειώθηκε στις 08.30 το πρωί, τοπική ώρα (15.30, ώρα Ελλάδος). Έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα και σε μεγάλο μέρος της Καραϊβικής. Το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Μεταξύ άλλων έχουν σημειωθεί καταστροφές στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ. Στην κοινότητα Λες Ανγκλές, εκκλησία υπέστη ζημιές, με τη στιγμή του σεισμού να βρίσκει τους πιστούς στη λειτουργία. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, φαίνονται σπίτια να έχουν καταρρεύσει και πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους.

«Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό» είχε αναφέρει νωρίτερα σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων o διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στην Αϊτή Ζερί Σαντλέρ.

Σεισμός στην Αϊτή: Χάρτης με το επίκεντρο της δόνησης των 7,2 Ρίχτερ - Στα 10 χλμ. το βάθος σεισμού
Σεισμός στην Αϊτή: Χάρτης με το επίκεντρο της δόνησης των 7,2 Ρίχτερ - Στα 10 χλμ. το βάθος σεισμού © EPA/USGS

7.2 Earthquake Hits Haiti Live

 

Δραματική έκκληση από τον πρωθυπουργό στην Αϊτή μετά τον σεισμό

Ο σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών που συγκλόνισε την Αϊτή σήμερα το πρωί, προκάλεσε «πολλές ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες ζημιές στις νότιες περιοχές της χώρας», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μέσω Twitter.

Και πρόσθεσε: «Απευθύνω έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή το 2010

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αϊτή ξύπνησε μνήμες στους κατοίκους από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Με επίκεντρο μόλις 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς, ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ.

Ολόκληρες συνοικίες στην πρωτεύουσα ισοπεδώθηκαν. Περισσότεροι από 200.000 οι νεκροί σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της νησιωτικής χώρας και της Καραϊβικής. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 300.000.

Η Αϊτή είναι το φτωχότερο κράτος στην Καραϊβική, με την εθνική οικονομία να παραπαίει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τις τελευταίες εβδομάδες η Αϊτή συγκλονίζεται από τα δραματικά γεγονότα με τη δολοφονία του προέδρου της χώρας μέσα στο σπίτι του. Ένοπλοι εκτέλεσαν τον Ζοβενέλ Μοΐζ, βυθίζοντας τη νησιωτική χώρα σε μία ακόμη κρίση.

Αισθητός σε Τζαμάικα και Κούβα ο σεισμός στην Αϊτή

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό» δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του δεν έπαθε κάτι, ωστόσο τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς στη νησιωτική χώρα. Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) υπολογίζει τον σεισμό στην Αϊτή στα 7,6 Ρίχτερ, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας εκτιμά ότι είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ.

Haiti struck by 7.0 magnitude earthquake

Η Ουάσινγκτον προσφέρει βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα το νησί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

O Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 227 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος «ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτήν την προσπάθεια», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Haiti Earthquake Aftermath

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ