Περιβαλλον

Eco Cup: Γνωρίστε τους νικητές του SUP Free Hackathon

Δημιούργησαν ένα καινοτόμο app που λειτουργεί ως οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2.jpg
H ομάδα «Eco Cup», Θανάσης Κουκούλης και Κατερίνα Κατσαούνη

Eco Cup: Συνέντευξη με τους νικητές του SUP Free Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Το τριήμερο 11-13 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν στο Sani Resort στην Χαλκιδική οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό SUP Free Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ο μεγάλος τελικός της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», υπό τη διοργάνωση της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου με νικήτρια ομάδα την «Eco Cup». 

supfreehackathonfinal.jpg

Η ομάδα που αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη απέσπασε το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, ξεχωρίζοντας για το mobile app που δημιούργησε. 

Mετά από ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για τις 5 ομάδες που διακρίθηκαν τον Δεκέμβριο, η ιδέα της Eco Cup έκλεψε τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκομένων στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτου Σιμόπουλου και του βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γιώργου Βαγιωνά. 

Ποια όμως είναι η ιδέα του Eco Cup και πώς ακριβώς λειτουργεί το mobile app που διακρίθηκε στον διαγωνισμό; Ο Γιώργος Αντωνόπουλος (Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Κατερίνα Κατσαούνη (Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστημίου Αιγαίου), ο Θανάσης Κουκούλης (Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψηφιακη Καινοτομια & Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Ε.Μ.Π) και ο Γιάννης Μπράντ-Ιωαννίδης (Προγραμματιστής, Πληροφορική ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διαδραστικές Τεχνολογίες Υλικού & Λογισμικού, ΑΠΘ) μίλησαν στην ATHENS VOICE για την καινοτόμα ιδέα τους, που τους χάρισε την πρωτιά στον επιτυχημένο διαγωνισμό της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy. 

Η γνωριμία και η χημεία που έκανε τη διαφορά
Ο Γιώργος με τον Θανάση γνωρίζονταν από ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα εκπαιδευτών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όσο ο Γιώργος παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Θανάσης παρακολουθούσε το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του. Στην συνέχεια η Κατερίνα άρχισε να φοιτά στο Τμήμα Περιβάλλοντος όπου από το πρώτο εξάμηνο συνείσφερε ως εθελόντρια σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου στο οποίο συμμετείχε και ο Θανάσης. Κάπως έτσι, γνωρίστηκε και η Κατερίνα με τον Γιώργο. Τα δύο κοινά σημεία ήταν: πρώτον, το έντονο πάθος για το περιβάλλον, και δεύτερον, το μεράκι για την πράσινη επιχειρηματικότητα. Έτσι δημιουργήθηκε το ECOCup. Ωστόσο υπήρξε μια σοβαρή “έλλειψη”, αυτή του προγραμματιστή. Ο Γιάννης με την Κατερίνα είναι παιδικοί φίλοι και έπειτα από την διάκρισή του ECOCup στο SUP FREE Hackathon, 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ο ίδιος εκδήλωσε ενδιαφέρον και θέλησε να γίνει επίσημα μέλος της ομάδας, όπως και έγινε.

SUP Free Hackathon (Episode 4)


Πότε καταλήξατε στην ιδέα του EcoCup;
Ο αρχικός προβληματισμός μας για το ευρύτερο ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης, δημιουργήθηκε κοντά στα τέλη του 2018. Ζώντας αλλά και σπουδάζοντας σε ένα νησί, την Λέσβο, παρατηρήσαμε όλοι το έντονο πρόβλημα των πλαστικών αλλά και χάρτινων ποτηριών μιας χρήσης, κυρίως στις θάλασσες. Έτσι, με αφορμή ένα συνέδριο με θέμα την κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις, ψάξαμε να βρούμε την άκρη του νήματος ώστε να προσπαθήσουμε να δώσουμε την δική μας λύση στο πρόβλημα. Η ιδέα αναδιαμορφώθηκε αρκετές φορές. Ωστόσο η πρώτη υλοποίηση του ECOCup πραγματοποιήθηκε στο SUP Free Hackathon, τον περασμένο Δεκέμβρη.

 

 


Περιγράψτε μας περιληπτικά πως θα λειτουργήσει η εφαρμογή.
Ουσιαστικά είναι μια εφαρμογή, που στοχεύει στην αποφυγή χρήσης ποτηριών μιας χρήσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις παροχής ροφημάτων αλλά και αγοραστές ροφημάτων. Το ECOCup επιβραβεύει το χρήστη κάθε φορά που χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι πολλαπλών χρήσεων δίνοντάς του εκπτώσεις & οικολογικά δώρα, βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους και να διαφημιστούν ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των δύο.

 

Για καταναλωτές:

  1. Κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή & εντοπίζεις την κοντινότερη συμβεβλημένη επιχείρηση
  2. Πηγαίνεις στην επιχείρηση με το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι σου & το κινητό σου
  3. Σκανάρεις το QR Code της επιχείρησής σου απολαμβάνοντας εκπτώσεις.

Για επιχειρήσεις:

  1. Κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή & κάνεις εγγραφή με τα στοιχεία της επιχείρησής σου
  2. Η επιχείρησή σου εμφανίζεται απευθείας στον χάρτη του δικτύου προσελκυοντας νέους πελάτες
  3. Προσφέρεις μια εθελοντική έκπτωση σε αυτούς που παίρνουν το ρόφημά τους στο δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι

Τέλος, καταγράφεται το ισοδύναμο παραγωγής του κάθε ποτηριού που έχει εξοικονομηθεί (πχ δέντρα, λίτρα νερού) τόσο στο προφίλ του καταναλωτή όσο και στο προφίλ της επιχείρησης.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στον διαγωνισμό;
Η συμμετοχή μας στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης απαιτούσε αρκετή αφοσίωση & πρόοδο κάθε εβδομάδα, ώστε να ολοκληρώνονται εγκαίρως τα προαπαιτούμενα tasks. Ήταν ένας διαγωνισμός αντοχής & συνεχούς βελτίωσης, δεν υπήρχαν πολλές στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν.

 

 

Είχατε για πολλούς την πιο εφαρμόσιμη ιδέα του τελικού Sup Free Hackathon. Πώς νιώσατε όταν είδατε να αγκαλιάζεται η ιδέα σας από φορείς και όχι μόνο;
Πολλές φορές νιώθαμε πως η προσπάθεια μας είναι άκαρπη, γιατί καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι την ίδια ευαισθησία όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχουν χίλια δυο προβλήματα στον κόσμο και τα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης για πολλούς είναι ασήμαντα. Ωστόσο η αναγνώριση που είδαμε από φορείς, τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια του Hackathon αλλά ειδικά στον τελικό, μας έκανε να νιώσουμε ότι δεν είμαστε παράλογοι περιβαλλοντολόγοι. Καταλάβαμε ότι άνθρωποι που δεν ήταν του κύκλου μας παρατήρησαν πως το ECOCup είναι μια από τις εφαρμόσιμες λύσεις στην αντιμετώπιση των ποτηριών μιας χρήσης. Ο κόπος μας απέδωσε καρπούς, όχι μόνο επειδή αναγνωρίστηκε από τόσους ανθρώπους γιατί το ζήτημα δεν είναι η αναγνώριση, αλλά γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρετε αγκαλιάστηκε, και το ίδιο νιώσαμε και εμείς.

Τι κρατάτε από το τριήμερο στο Sani Resort πέρα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;
Η εποχή της πανδημίας την οποία βιώνουμε εδώ και 1.5 χρόνο μας έχει αποξενώσει αρκετά. Επομένως το να γνωρίσουμε από κοντά ξανά, ανθρώπους με κοινά ή και όχι, ενδιαφέροντα μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Γνωρίσαμε τόσους ανθρώπους διαδικτυακά τον Δεκέμβρη αλλά λόγω των καταστάσεων συναντηθήκαμε έξι μήνες μετά. Κάτι αντίστοιχο έγινε και “εσωτερικά” στην ομάδα μας, αφού ο Γιάννης με τον Θανάση έχουν βρεθεί μόνο μια φορά, ενώ ο Γιώργος με τον Γιάννη, καμία.

Ευχαριστούμε για την στήριξή τους, τους ανθρώπους που γνωρίσαμε από το Lidl Hellas, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Sani Resort, την CrowdPolicy & φυσικά όλους τους μέντορες που συνεργαστήκαμε μαζί τους καθώς η ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός μας τιμά.

Από τις πιο όμορφες στιγμές του τριημέρου ήταν για εμάς η στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, τόσο για την νίκη αλλά κυρίως για τον τρόπο που πανηγύρισαν μαζί με εμάς και οι υπόλοιπες ομάδες, μέσα σε αυτές και η ομάδα των “Resolution” με τους οποίους συνεργαστήκαμε κατά την διάρκεια του 5μηνου , δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να είναι μια νίκη την οποία θα χαιρόμασταν μόνοι μας.

 

 


Πώς σκέφτεστε το μέλλον της ιδέας σας;
Στο άμεσο μέλλον του ECOCup συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση του beta testing, δηλαδή την πιλοτική εφαρμογή του ECOCup σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον. Και στην συνέχεια η διάθεση της εφαρμογής στην αγορά. Όπως αναφέραμε και στην τελική παρουσίαση μας στο SUP Free Hackathon, το ECOCup δεν έχεις ως στόχο μόνο την εμπορική δραστηριότητα αλλά και την αειφορική & κοινωνική συνεισφορά, μια δραστηριότητα για την οποία θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα.


Ο μεγάλος τελικός πλαισιώθηκε από ένα τριήμερο δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες στόxo είχαν να αναδείξουν τις αρχές της αειφορίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τίτλο «Sea Vision», στο Zero Carbon Corner στη μαρίνα του Sani Resort, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές στιγμές από το περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί.

5.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου (Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη), Ελένη Ανδρεάδη (Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Sani Resort) και Βασιλική Αδαμίδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας)

Το Σάββατο 12 Ιουνίου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία βιωματική περιήγηση στα προγράμματα αειφορίας Sani Green (περιήγηση στους Υγροβιότοπους, όπου φιλοξενούνται περίπου 235 είδη πουλιών, τα μισά σχεδόν από όσα είδη υπάρχουν στην Ελλάδα, επίσκεψη στο Adventure Park και Βear Grylls Survival Academy και σε πολλά άλλα) που προσφέρει το Sani Resort - βραβευμένο ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020 - τα οποία αποδεικνύουν την προσήλωσή του στην αειφόρο ανάπτυξη, στον τουρισμό και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις.

6.jpg
Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού) και Κωνσταντίνος Αραβώσης (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)


Το πρόγραμμα έριξε αυλαία την Κυριακή 13 Ιουνίου με τον παράκτιο καθαρισμό στην παραλία Νέας Φώκαιας, στο πλαίσιο του Plastic Free Chalkidiki, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ