Περιβαλλον

Annalena Baerbock: Είναι το πράσινο μοντέλο η λύση για το μέλλον;

Τι είπε η υποψήφια με το κόμμα των Πρασίνων, που οι δημοσκοπήσεις την έφερναν στην πρώτη θέση για την καγλελαρία της Γερμανίας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 787
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Annalena Baerbock, φαβορί για τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας

Ανταπόκριση από το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Τι είπε η Annalena Baerbock, φαβορί για τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Η πανδημία ήταν από πολλές απόψεις ένα επείγον κάλεσμα αφύπνισης για την ανθρωπότητα, αποδεικνύοντας ίσως πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι το συμβατικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι ξεπερασμένο. Η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του Sars-Cov-2 από τις κυβερνήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική αστάθεια που προϋπήρχε, και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη ορατές, οδήγησαν μεγάλη μερίδα πολιτών να μην ικανοποιούνται πλέον με πρόσκαιρες λύσεις ανάγκης αλλά να απαιτούν θεμελειώδεις αλλαγές. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου οι πολίτες φαίνεται ότι αναζητούν αυτές τις αλλαγές στις πράσινες πολιτικές. «Τα πράσινα κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία, είναι στην κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να μπουν στη Σκωτία και στη Γερμανία» θα μου πει ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Ηλίας Παπαθεοδώρου, στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.  

Η Annalena Baerbock είναι ωστόσο το πρόσωπο που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί και να είναι η επόμενη Γερμανίδα καγγελάριος. «Έχω την τιμή να είμαι η υποψήφια του πράσινου κόμματος στη Γερμανία, ωστόσο το θέμα δεν είμαι εγώ αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που ζητάει αλλαγή», θα πει η συμπαθέστατη Annalena για το πράσινο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, «αν όχι ολόκληρο το κόσμο». Η Annalena Baerbock μίλησε για όλα. Για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, για τη Νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για την οικονομία, για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, αλλά και για το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης «που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος» όπως είπε, αφού οι Πράσινοι προσπαθούσαν γι’ αυτό ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. «Αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να θυμόμαστε ότι για να πετύχει κάτι παίρνει καιρό».

New Green Deal
Η επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης έγινε η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε όλη η εξορυκτική διαδικασία που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πάνω σε αυτό το μοντέλο της στρεβλής ανάπτυξης διαμορφώθηκαν οι αντιλήψεις μας και εντέλει ο πολιτισμός μας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιχειρεί πρωτίστως να αλλάξει αυτό τον πολιτισμό, ώστε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα ισορροπεί μεταξύ της ενδυνάμωσης της κοινωνίας και της σταθερότητας της οικονομίας και του περιβάλλοντος να είναι εφικτό.  Ωστόσο το ερώτημα είναι πώς αυτός ο συνδυασμός θα καταφέρει να είναι «νικηφόρος» μέσα σε μια ΕΕ με πολλές και διαφορετικές φωνές. 

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι καλή στη θεωρία, αλλά για να χτίσουμε μια κοινωνία κλιματικά ουδέτερη δεν φτάνει το να καθορίσουμε νέους στόχους αλλά πρέπει να σκεφτούμε και πώς θα τους πετύχουμε. Ειδικά επειδή αφορά και την εθνική νομοθεσία» λέει η Annalena Μπέρμποκ, σχολιάζοντας την προσπάθεια της Γερμανίας για το κλείσιμο των ορυχείων άνθρακα μέχρι το 2030. «Έπρεπε να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση της οικονομίας πολύ νωρίτερα ώστε η μετάβαση να είναι ανώδυνη για την κοινωνία» συμπληρώνει για τις πολιτικές των γερμανικών κυβερνήσεων που διαχρονικά δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα. 

Για το θέμα της απώλειας των θέσεων εργασίας στη Γερμανία λόγω της απανθρακοποίησης της οικονομίας, για το ίδιο πρόβλημα δηλαδή που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη λόγω της απολιγνιτοποίησης, σχολιάζει: «Οι πολιτικές του παρελθόντος ήταν πολύ μικρές και πολύ αργές. Όπως και στη διαχείριση της πανδημίας έτσι και στα υπόλοιπα θέματα τα έβλεπαν κοντόφθαλμα μόνο και μόνο για να ξεπεράσουμε κάθε φορά την κάθε κρίση. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να κοιτάνε μπροστά και να έχουν ένα καθαρό σχέδιο για το πώς θα χτίσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη κλιματική ουδετερότητα».

Όλοι μαζί
Η πρόκληση για να καταφέρουμε οι Ευρωπαίοι να προσαρμοστούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο είναι να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας ως μέρος ενός ευρωπαϊκού συνόλου, έστω και αν λόγω συνθηκών δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να κατανοήσουμε βαθιά ο ένας λαός τον άλλο. «Για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι εχθροί έγιναν φίλοι» θα πει η Annalena για να τονίσει την ανάγκη του «όλοι μαζί» στη δημιουργία του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Στη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος. «Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε το μέλλον μιας κλιματικά ουδέτερης αλλά και δικαιότερης για την κοινωνία Ευρώπης. Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε μια νέα οικονομία» υποστηρίζει με θέρμη. 

Σημάδια αυτής της αναδυόμενης αλλαγής των νοοτροπιών η Annalena Baerbock αναγνώρισε στο πρόσωπο της 17χρονης Αριάδνης Παπαθεοδώρου από το κίνημα Fridays for Future Greece. «Τα τελευταία χρόνια, με το κίνημα Fridays for Future, αλλά και με τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους, έχουμε δει την κοινωνία και μέρος της αγοράς να καταλαβαίνουν την ανάγκη της κλιματικής ουδετερότητας και να στέκονται μπροστά από τους πολιτικούς». 

Στην ομιλία της Annalena Baerbock αναγνώρισα ότι οι παλιές βεβαιότητες πεθαίνουν. Όσοι δυσκολευτούν να μετατοπιστούν από τις αντιλήψεις τους και τις νοοτροπίες τους, είτε είναι πολιτικοί είτε πολίτες ή επενδυτές, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ