Περιβαλλον

Βρέθηκε πλαστικό περιτύλιγμα ηλικίας 29 ετών

Στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms στη Σκοτία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαστικό περιτύλιγμα από σάντουιτς που καταναλώθηκε πριν από 29 χρόνια βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms στη Σκοτία

Πλαστικό περιτύλιγμα από σάντουιτς που καταναλώθηκε πριν από 29 χρόνια βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms στη Σκοτία.

Το πλαστικό που επέζησε και παρέμεινε άθικτο από τις 23 Mαρτίου 1992 στη βόρεια Σκοτία δεν ήταν το μοναδικό εύρημα από τον καθαρισμό των ακτών: η Βόρεια Θάλασσα ξέβρασε ένα παιχνίδι της Σοβιετικής Εποχής κι έναν αναπτήρα από τους Ολυμπιακούς στο Μέξικο Σίτι του 1986. Ανάμεσα στα σκουπίδια στην παραλία κοντά στο Εδιμβούργο, βρέθηκαν και μερικά από τα περιβόητα πλαστικά παπάκια που ταξιδεύουν στους ωκεανούς – τα οποία είχε εντοπίσει ο ωκεανογράφος Curtis Ebbesmeyer ήδη από το 1992 ονομάζοντάς τα Friendly Floatees. Τα πλαστικά ζωάκια –παπάκια, χελώνες, βατραχάκια– έχουν χάσει το χρώμα τους από τον ήλιο και το θαλασσόνερο, κατά τα άλλα όμως είναι σαν καινούργια.

Tα πλαστικά της παραδοσιακής τεχνολογίας δεν διασπώνται: οι πλακέτες από χάπια χρειάζονται 200 χρόνια για να διαλυθούν, τα πλαστικά μπουκάλια γύρω στα 450 χρόνια, τα πλαστικά ποτήρια 50 χρόνια και τα μπαλόνια δεν διαλύονται σχεδόν ποτέ. Οι πάνες των μωρών χρειάζονται 600 χρόνια και οι πλαστικές σόλες των παπουτσιών 50-80 χρόνια.

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εισαχθεί βιοδιασπώμενα πλαστικά που προέρχονται από φυσικά ή από συνθετικά πολυμερή, το 40% των πλαστικών παραμένουν μιας χρήσεως και αιωνόβια. Αυτή τη στιγμή έχουμε συσσωρεύσει περίπου 10 δισεκατομμύριο τόνους πλαστικού, 7 από τα οποία είναι σκουπίδια. Μόνο το 10% ανακυκλώνεται· το 90% πετιέται στα ποτάμια και φτάνει στους ωκεανούς –στον «παγκόσμιο νεροχύτη» μας– όπου, σύμφωνα με την Jenna Jambeck από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, προστίθενται γύρω στα 9 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, σκοτώνοντας εκατομμύρια θαλάσσια πλάσματα. «Σε παραλίες όπως το Big Island της Χαβάης, που θα μπορούσε να είναι πεντακάθαρη –η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο– αφθονούν οι συσκευασίες από τσιπς και ριζογκοφρέτες» λέει ο Ted Siegler, οικονομολόγος πόρων από το Βερμόντ που ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με τα σκουπίδια των αναπτυσσόμενων χωρών. «Ξέρουμε πώς να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Ξέρουμε πώς να τα πετάμε. Ξέρουμε πώς να τα ανακυκλώνουμε. Και παρ’ όλ’ αυτά, οι ωκεανοί σε έναν αιώνα από τώρα θα είναι μια σούπα με πλαστικά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ