Περιβαλλον

Μεσόγειος - WWF: Τι πρέπει να γίνει για να μην αδειάσει από ψάρια

Η νέα έκθεση «30 by 30» για την ανάκτηση των ιχθυοαποθεμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίχτυα ψαρέματος - Αδειάζει από ψάρια η Μεσόγειος - Τι αναφέρει σε έκθεσή του το WWF
Δίχτυα ψαρέματος - Αδειάζει από ψάρια η Μεσόγειος - Τι αναφέρει σε έκθεσή του το WWF © EPA

Μονόδρομος η προστασία του 30% στη Μεσόγειο για να επανακάμψουν τα ψάρια και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ξεκαθαρίζει το WWF στην έκθεση «30 by 30».

Τα αποθέματα ψαριών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πιο εμπορικών όπως οι μπακαλιάροι και οι ροφοί, θα μπορούσαν να ανακάμψουν σημαντικά.

Αυτό εκτιμά το WWF, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει το 30% της θάλασσας στη Μεσόγειο να προστατευτεί αποτελεσματικά.

Η νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει το WWF, έχει τίτλο «30 by 30». Σε αυτήν γνωστοποιεί ότι μόνο το 9,68% της Μεσογείου προστατεύεται αυτήν τη στιγμή, ενώ μόλις το 1,27% προστατεύεται αποτελεσματικά. Μεταξύ άλλων η περιβαλλοντική οργάνωση παρουσιάζει σενάρια για την ανάκτηση της βιοποικιλότητας και την ανάκτηση ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που παρέχει σενάρια διατήρησης για τη Μεσόγειο Θάλασσα, αναλύει την έκταση των πλεονεκτημάτων που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της μη βιώσιμης αλιείας και άλλων επιβλαβών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένες περιοχές και καταδεικνύει τους τρόπους ενίσχυσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ανάκτησης των πληθυσμών των ψαριών. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες από το γαλλικό CNRS-CRIOBE, το Ecopath International Initiative και το ισπανικό ICM-CSIC.

Η επιστημονική ανάλυση είναι σαφής σχετικά με το γεγονός ότι τα αποθέματα ιχθύων θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο αν συνεχιστεί η μη βιώσιμη αλιεία και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι με αποτελεσματική προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές που καλύπτουν το 30% της Μεσογείου και με βιώσιμη διαχείριση δραστηριοτήτων στην υπόλοιπη λεκάνη, τα εμπορικά αποθέματα ιχθύων θα αυξηθούν και ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα θα ανακάμψει, ωφελώντας τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξαρτώνται επίσης από αυτό. Ενδεικτικά αναφέρει η μελέτη ότι τα πιθανά αλιεύματα τσιπούρας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 4-20% και των μεγάλων εμπορικών πελαγικών ψαριών έως και 5%.

Μπακαλιάρος και ερυθρός τόνος στη Μεσόγειο: Πώς μπορούν να επανακάμψουν οι πληθυσμοί

Στη Δυτική Μεσόγειο, για την οποία είναι διαθέσιμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, η ανάλυση δείχνει εντυπωσιακές πιθανές αυξήσεις. Ειδικότερα:

  • Η βιομάζα των αρπακτικών ειδών όπως οι καρχαρίες θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 45%.
  • Τα εμπορικά είδη όπως οι ροφοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%.
  • Ο ευρωπαϊκός μπακαλιάρος θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιάσει τη βιομάζα του. Ο ερυθρός τόνος, ο πιο εμβληματικός και εμπορικά πολύτιμος πληθυσμός της Μεσογείου, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακτήσει τη βιομάζα του σε μια αύξηση ρεκόρ της τάξης του 140%.

«Σήμερα έχουμε τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προστασία βασικών περιοχών της Μεσογείου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση των πιο σημαντικών αποθεμάτων ψαριών και για να σταματήσει η δραματική απώλεια ειδών και οικοτόπων από τις θάλασσές μας. Αυτές οι θαλάσσιες περιοχές έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη διατήρηση του αλιευτικού τομέα, ενώ οι τοπικές οικονομίες επηρεάζονται από την επιδημία COVID19» τόνισε η Μαρίνα Γκόμεη από τη Μεσογειακή Θαλάσσια Πρωτοβουλία του WWF. 

Και πρόσθεσε: «Με τα μέτρα προστασίας αυξάνουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι της κλιματικής αλλαγής».

Αποθέματα ψαριών στη Μεσόγειο - Κρίσιμη η επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το WWF

Σύμφωνα με την κα Γκόμεη, «στην επόμενη δεκαετία πρέπει να θέσουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα στο επίκεντρο των οικολογικών και οικονομικών θεμάτων των κυβερνήσεών μας, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον για σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2021, οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα για μετά το 2020 προκειμένου να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια της φύσης.

Περισσότερες από 50 χώρες ήδη ζητούν δέσμευση για προστασία του 30% του πλανήτη έως το 2030. Για το WWF η δέσμευση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μια προσέγγιση που να βασίζεται στα δικαιώματα και τη διατήρηση, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα πρέπει στη συνέχεια να μεταφερθεί από τις Μεσογειακές χώρες σε ένα περιφερειακό πλαίσιο για την βιοποικιλότητα που θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο στην COP22 για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το WWF καλεί όλες τις κυβερνήσεις της Μεσογείου να αναπτύξουν γρήγορα τα πλέον φιλόδοξα περιφερειακά και εθνικά σχέδια δράσης για την αποτελεσματική προστασία της Μεσογείου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.