Το SeaChange Greek Islands μάζεψε εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών
Για τρίτη χρονιά στις Μικρές Κυκλάδες
Το SeaChange Greek Islands πραγματοποίησε παράκτιους καθαρισμούς για τρίτη χρονιά στις Μικρές Κυκλάδες
Το επιτυχημένο πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επέστρεψε, για τρίτη χρονιά, στις Μικρές Κυκλάδες, με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ενεργοποίηση του πληθυσμού των νησιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Από τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά ως την Ανάφη, την Αμοργό και τα Κουφονήσια, η ομάδα του Ιδρύματος και οι εθελοντές του προγράμματος μοίρασαν τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια SeaChange Greek Islands, πραγματοποίησαν παράκτιους καθαρισμούς, καθάρισαν λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, ανασύροντας εκατοντάδες κιλά απορρίμματα από το βυθό, σε συνεργασία με τους δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive in Action και συνομίλησαν με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στο νησιωτικό περιβάλλον.
Δεκάδες κιλά σκουπίδια και πλαστικά μίας χρήσης απομακρύνθηκαν από παραλίες, όπως το νησάκι Νικουριά και ο Άγιος Παύλος στην Αμοργό, η Αλιμνιά στην Ηρακλειά, το Αμμούδι στην Δονούσα και το Νερό στα Κουφονήσια. Επίσης, συνεχίστηκε η ενεργοποίηση των μαθητικών SeaChange Clubs, τα οποία λειτουργούν ως τοπικοί «πρεσβευτές», με δυναμική δραστηριοποίηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται εφέτος στην προστασία των ακτών από τα αποτσίγαρα. Εκτός από την ήδη γνωστή δράση μετατροπής της Βαγιάς στη Σέριφο σε ακτή με ζώνη ελεγχόμενου καπνίσματος, φέτος το Ίδρυμα συνεργάζεται με το επιτυχημένο Γόπα Project για τη δημιουργία του SeaChange Gopa Project, τοποθετώντας 50 γαλάζια κουτιά για τη συλλογή και καταμέτρηση αποτσίγαρων στα νησιά του προγράμματος.
Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το Share the Bag Αμοργός, μια πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί. Οι ενδιαφερόμενοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μπορούν να πάρουν επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του προγράμματος από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας ένα ευρώ ως παρακαταθήκη, και να την επιστρέψουν μετά τα ψώνια τους, παίρνοντας πίσω τα χρήματά τους από οποιαδήποτε επιχείρηση συνεργάζεται με το πρόγραμμα.
Το ταξίδι του στις Κυκλάδες ξεκίνησε και το ντοκιμαντέρ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη «Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά», που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Δανέζη. Η ταινία καταγράφει για πρώτη φορά το πρόβλημα της «πλαστικής» ρύπανσης στην Ελλάδα και παρουσιάζει τις δράσεις του Ιδρύματος και το όραμα του ιδρυτή του για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.