Περιβαλλον

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Νέα έκκληση στην ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Αίτημα να αναγνωριστεί η «οικοκτονία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ © EPA/OLIVIER HOSLET

Νέα έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλους τρεις νέους ακτιβιστές οικολόγους.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι τρεις νέοι ακτιβιστές οικολόγοι απηύθυναν νέα έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας τους «να αντιμετωπίσουν την κατεπείγουσα» κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

Σε επιστολή τους προς τους 27 ηγέτες των χωρών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι νεαροί ακτιβιστές ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν «πρώτα βήματα» για να αποφευχθεί «μια κλιματική και οικολογική καταστροφή».

Μεταξύ άλλων ζητούν να σταματήσουν, με άμεση ισχύ, οι επενδύσεις για την εκμετάλλευση μορφών ενέργειας από ορυκτές πηγές», να παύσουν οι επιδοτήσεις σε αυτές τις ενέργειες και να αναγνωριστεί η «οικοκτονία», η καταστροφή του περιβάλλοντος, ως έγκλημα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Για τους συντάκτες αυτής της επιστολής, η κρίση της Covid-19 και η κινητοποίηση που ακολούθησε σε όλον τον κόσμο κατέδειξε ότι «η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως κρίση, ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, τον επιχειρηματικό ή τον οικονομικό κόσμο».

Την επιστολή αυτή συνυπογράφουν 150 επιστήμονες και χιλιάδες διασημότητες από 50 χώρες του κόσμου. Μεταξύ άλλων, υιοθετούν αυτές τις απόψεις οι καθηγητές Κέβιν Άντερσον και Μάικλ Μαν, ο Χανς Γιοάχιμ Σνελνχούμπερ, ο Γάλλος πρώην υπουργός Νικολά Ιλό, η Greenpeace. Στη λίστα των «διάσημων» υπογραφών υπάρχουν επίσης ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο Χοακίν Φοίνιξ, ο Ράσελ Κρόου, η Ζιλιέτ Μπινός και το βρετανικό συγκρότημα Coldplay.

Εκτός από τη 17χρονη Τούνμπεργκ, συντάκτριες αυτής της επιστολής είναι η Γερμανίδα Λουίζα Νοϊμπάουερ, 24 ετών, και οι Βελγίδες Ανούνα ντε Βέφερ και Αντελαΐντ Σαρλιέ, 19 ετών και οι δύο.

Greta Thunberg calls for EU action on climate 'existential crisis' in letter

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ