- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι είναι η κομποστοποίηση και πώς θα την κάνετε: Ο Δημήτρης Χωματίδης της Αστικής, μη Κερδοσκοπικής «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης» εξηγεί
Σκουπίδια, σκουπίδια, σκουπίδια! Αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, κάθε μέρα, από κάθε νοικοκυριό, από τον καθένα μας. Μόνο στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων καταλήγουν καθημερινά πάνω από 6.000 τόνοι απορριμμάτων. Ανακύκλωση, πράσινη κατανάλωση, επανάχρηση… Όσοι δοκίμασαν, όμως, την κομποστοποίηση δεν την αλλάζουν με τίποτα και επιμένουν ότι λειτουργεί.
Τι ακριβώς είναι;
Σχεδόν όλα τα οργανικά υλικά, οτιδήποτε ήταν κάποτε «ζωντανό» (τσόφλια, το κατακάθι του καφέ, τα υπολλείμματα του φαγητού, φρούτα, λαχανικά, φυτά) μπορεί να κομποστοποιηθεί. Μπαίνουν όλα μαζί στον ειδικό κάδο-κομποστοποιητή και η δουλειά γίνεται με φυσικό τρόπο και μόνη της. Μπορεί κανείς να φτιάξει και μόνος του έναν κατάλληλο κάδο, απλά ο ειδικός προσφέρει καθαριότητα, πιάνει λιγότερο χώρο και είναι σίγουρα ασφαλής από τρωκτικά κ.λπ. Βακτήρια, μύκητες, μικρόβια δουλεύουν ολημερίς, αποδομώντας τα υλικά στον κάδο. Ταυτόχρονα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό. Και τελικά το μαγικό κομπόστ: το τέλειο λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό για γλάστρες και κήπους.
Υπάρχει η οικιακή και η δημοτική ή μαζική κομποστοποίηση. Σήμερα, στον Δήμο Πετρούπολης –και παλιότερα στο Μαρούσι και στην Άνοιξη– λειτουργεί, με μεγάλη επιτυχία, πιλοτικό πρόγραμμα όπου κομποστοποιούνται πράσινα απόβλητα από λαϊκές, μανάβικα, κλαδέματα και ροκανίδια.
Ο ειδικός
Ο Δημήτρης Χωματίδης, μηχανικός περιβάλλοντος της Αστικής, μη Κερδοσκοπικής «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης», εξηγεί: «Η βασική αλλαγή που βλέπει κανείς κάνοντας οικιακή κομποστοποίηση είναι ότι μειώνονται τα σκουπίδια του νοικοκυριού του κατά 35% περίπου. Σε συνδυασμό με την ανακύκλωση συσκευασιών, τα σκουπίδια ουσιαστικά εξαφανίζονται». Είναι μια εύκολη διαδικασία, που αρκεί να τη μάθει κάποιος για να τη βάλει στην καθημερινότητά του. Αν η κομποστοποίηση γίνει μαζικά τρόπος ζωής, θα αποτελέσει μία από τις πλέον άμεσες λύσεις στις ατελείωτες σκουπιδοσακούλες που ζέχνουν στα αθηναϊκά πεζοδρόμια. Εκτός από το σκύλο μου τον Τόλη, που τόσο αγαπάει να τις σκαλίζει, νομίζω ότι όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε λίγο παραπάνω χαρούμενοι με μερικές εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών λιγότερους. Υπολογίζοντας ότι στην Αττική δεν χρησιμοποιούνται πάνω από 3.000 κάδοι κομποστοποίησης, μάλλον έχουμε αρκετό δρόμο…
Info: Τσέκαρε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, 210 8224.481, www.ecorec.gr
Πράσινοι ήρωες
Μετακινούνται με ποδήλατο, αποφεύγουν τα άπειρα πλαστικά ποτήρια των take away καφέδων, μαζεύουν το σκουπίδι του περαστικού, πάνε σε eco εκθέσεις και ενημερώνονται, κάνουν ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Η Σάντρα Μαραζιώτη με το σύζυγό της είναι δύο από τους (πράσινους) σουπερ-ήρωες της πόλης. «Δεν έχουμε ποτέ πάνω από μία σακούλα σκουπίδια τη βδομάδα. Κάνουμε εδώ κι ένα χρόνο περίπου κομποστοποίηση, είναι πανεύκολο: καθαρίζεις σαλάτα, κόβεις φρούτα, πετάς στον ειδικό κάδο. Το μόνο δύσκολο είναι ότι πρέπει να προσέχεις τα σκουλίκια του κομποστοποιητή σου, να μη σου πεθάνουν!» εξηγεί η κ. Μαραζιώτη.
Από πού θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει η «πράσινη» συμπεριφορά των Αθηναίων; «Από πού ν’ αρχίσω; Μια ολόκληρη αλλαγή νοοτροπίας!»…
Πού μπορώ να βρω κομποστοποιητή;
Biocomposter: 210 4220.325
Βελτιωτική Γ. Παπάς: 210 6716.227
Κων/νος Μπασούκος: 697 7506417
Info:
Το κόστος του κάδου κυμαίνεται από € 100-200. Μπορεί να μειωθεί, αν συμφωνήσετε μαζί με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας να μοιραστείτε τα έξοδα και τη χρήση του.
Καλό είναι στην κομποστοποίηση να αποφεύγονται: κόκαλα, απορρίμματα ζώων, λάδια, λίπη και λιπαρές ουσίες, υπολείμματα από κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, φλούδες από εσπεριδοειδή, σπόροι ζιζανίων & άρρωστα φυτά.
RE-CYCLE ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Στους μπλε κάδους πετάμε...
● Χαρτικά, αλλά όχι χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, ούτε αποτσίγαρα και πολύ μικρά χαρτάκια.
● Αλουμινένιες συσκευασίες, αλλά όχι μπαταρίες, ούτε ηλεκτρικές συσκευές.
● Γυάλινες συσκευασίες, αλλά προσοχή με σπασμένα γυαλιά, καθρέφτες κ.λπ.
● Πλαστικά και περιτυλίγματα, CD, DVD, αλλά όχι βιοδιασπώμενες σακούλες.
Προσέχουμε…
● Πλένουμε τις συσκευασίες – αλλά όχι χρησιμοποιώντας άπειρο νερό.
● Καλύτερα να τα πετάμε χύμα, κι όχι σε σφιχτοδεμένες σακούλες.
● Κάνουμε επαρκή διαχωρισμό των υλικών, π.χ. αν μια συσκευασία έχει γυαλί και πλαστικό.
● Δεν πετάμε ογκώδη αντικείμενα. Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων (1595 ή 1960) για να τα μαζέψουν.
Ανακύκλωση συσκευών
Το www.electrocycle.gr ανακυκλώνει από ψυγεία και φωτιστικά, μέχρι οθόνες, καφετιέρες και τηλεοράσεις... Αγοράζοντας μια καινούργια ηλεκτρική συσκευή, ζητάμε από το κατάστημα να πάρουν πίσω την παλιά μας. Ή μεταφέρουμε την παλιά συσκευή σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, για να την παραλάβουν από εκεί.
Το παλιό πι-σι… προσφέρει κοινωνικό έργο
Σταμάτα να πετάς τους παλιούς υπολογιστές, τα ποντίκια, τα πληκτρολόγια, τις κάρτες! Αν δεν θέλεις να κάνεις την κάρτα γραφικών κοσμήματα ή το κουτί, τραπεζάκι, υπάρχει η τέλεια, όχι μόνο οικολογική, αλλά και «κοινωνική» λύση.
Ένας “tech freak” με κοινωνική συνείδηση τύπος, ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, ξεκίνησε το iRecycle. Πρόκειται για μια κοινωνική ανακύκλωση υπολογιστών. Τους πας τον παλιό –όχι υπερβολικά βρόμικο ή μη επισκευάσιμο– υπολογιστή και περιφερειακά τα οποία δεν χρειάζεσαι. Εκείνοι βάζουν τις μαγικές ικανότητές τους, τα επισκευάζουν και τα προωθούν σε σχολεία, ΤΕΙ και ΑΕΙ, που δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές πληροφορικής. «Μας πήραν τηλέφωνο από ένα σχολείο της επαρχίας όπου είχαμε στείλει υπολογιστές και μας ζήτησαν να τους στείλουμε έναν για τη γραμματεία. Κάνουν επανειλημμένα αιτήσεις στο υπουργείο εδώ και δύο χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση…» μου λέει ο κ. Δημητρακόπουλος. Στο site βρίσκει κανείς αναλυτικά ό,τι πληροφορία χρειάζεται ώστε να ανακυκλώσει «κοινωνικά» τον υπολογιστή του, καθώς και στοιχεία για το ποια σχολεία έχουν κάνει αίτηση και ποια έχουν λάβει hardware. «Δυστυχώς, όμως, ούτε οι εταιρείες ούτε ο κόσμος έχουν μπει ακόμη σε αυτή τη λογική. Η ιδέα υπάρχει στο εξωτερικό από παλιά, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη την ανταπόκριση που περιμέναμε» προσθέτει ο «μπαμπάς» του irecycle. Τέλος πια στον τεχνολογικό αναλφαβητισμό! Εντάξει;
Info:www.irecycle.gr , 210 7797.380, 693 2469656
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.