Επιστήμονες μελετούν την αντίδραση της άγριας ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊό.
Eρευνητές ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της άγριας ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Θα μελετήσουν αυτό που ονόμασαν «ανθρωποπαύση», με στόχο να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «μοιραστούμε τον ολοένα και πιο πολυσύχναστο πλανήτη μας».
Σύμφωνα με το BBC, καθηγητής Κρίστιαν Ρουτζ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιολογικής Καταγραφής εξηγεί ότι βιολογικοί καταγραφείς – μικρές συσκευές παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ζώα για να καταγράφουν τις κινήσεις τους και άλλες συμπεριφορές- συνέλεγαν πληροφορίες από βιότόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Υπάρχει μια πολύτιμη ερευνητική ευκαιρία εδώ, που προέκυψε μέσα από τις πιο τραγικές περιστάσεις, που δεν μπορούμε να χάσουμε», λέει ο καθηγητής στο BBC News.
Συνήθως, μελέτες που προσπαθούν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στα άγρια ζώα περιορίζονται στη σύγκριση προστατευόμενων οικοτόπων με μη προστατευόμενες περιοχές ή στη μελέτη τοπίων μετά από μια φυσική καταστροφή. «Όμως η καραντίνα δίνει την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης αυτής της διαδικασίας» εξηγεί ο καθηγητής.
Υπήρξαν πολλοί λογαριασμοί σε λογαριασμούς της άγριας ζωής στα social media που έδειξαν πώς τα ζώα αξιοποίησαν στο έπακρο την απουσία ανθρώπων κινούμενα ελεύθερα σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη, η έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να είναι επιζήμια (αύξηση στη λαθροθηρία λόγω της φτώχειας και την απουσία οικοτουρισμού).
«Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν μόνιμα σε καραντίνα», λέει ο καθηγητής «Τι γίνεται όμως αν δούμε σημαντικές επιπτώσεις στη χρήση των δρόμων, για παράδειγμα; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να κάνουμε μικρές αλλαγές στο δίκτυο μεταφορών που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη» προσθέτει.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.