- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
Ποια είναι τα εννέα είδη πλαστικών μιας χρήσης που αποσύρονται
Η Ελλάδα καταργεί τα πλαστικά είδη μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021
Σε έναν περίπου μήνα από τώρα η χώρα μας θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα αφορά την απόσυρση εννέα ειδών πλαστικών. Πλαστικά δοχεία τροφίμων, ποτήρια, κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών και αναδευτήρες ποτών. Αυτά τα ωραία νέα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, κατά την έναρξη καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού από την παραλία του Σχοινιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται πάνω από 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 1/3 ανακυκλώνεται. Το 85% αυτών των απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα με το 50% να είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ επιπλέον 27% είναι αλιευτικά εργαλεία από πλαστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ. Δηλαδή το χρόνο περίπου 350 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια.
Ο Γ.Γ του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, θέλοντας να τονίσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, είπε ότι «κάθε πολίτης πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και πληροφορημένος ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης στην καθημερινότητά του. Η εναρμόνιση με την Οδηγία ξεκινάει από τον ενημερωμένο πολίτη που αλλάζει τις καταναλωτικές του συνήθειες».
Σημαντικό είναι επίσης ότι η εφαρμογή της Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα ξεκινήσει από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, σχεδιάζονται κίνητρα για την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών.
Τέλος, η κυρία Κοσμοπούλου, αναφερόμενη στη συνεργασία του Ιδρύματος Λασκαρίδη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε ότι «με το πρόγραμμα “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης” ξεκινά ένας κύκλος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών στη καθημερινότητά μας, την αντικατάστασή τους με υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.