Περιβαλλον

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Ποια είναι τα εννέα είδη πλαστικών μιας χρήσης που αποσύρονται

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 743
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά είδη μίας χρήσης

Η Ελλάδα καταργεί τα πλαστικά είδη μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

Σε έναν περίπου μήνα από τώρα η χώρα μας θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα αφορά την απόσυρση εννέα ειδών πλαστικών. Πλαστικά δοχεία τροφίμων, ποτήρια, κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών και αναδευτήρες ποτών. Αυτά τα ωραία νέα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, κατά την έναρξη καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού από την παραλία του Σχοινιά.

shoinias-1.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται πάνω από 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 1/3 ανακυκλώνεται. Το 85% αυτών των απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα με το 50% να είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ επιπλέον 27% είναι αλιευτικά εργαλεία από πλαστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ. Δηλαδή το χρόνο περίπου 350 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια.

Ο Γ.Γ του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, θέλοντας να τονίσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, είπε ότι «κάθε πολίτης πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και πληροφορημένος ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης στην καθημερινότητά του. Η εναρμόνιση με την Οδηγία ξεκινάει από τον ενημερωμένο πολίτη που αλλάζει τις καταναλωτικές του συνήθειες».

Σημαντικό είναι επίσης ότι η εφαρμογή της Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα ξεκινήσει από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, σχεδιάζονται κίνητρα για την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών.

Τέλος, η κυρία Κοσμοπούλου, αναφερόμενη στη συνεργασία του Ιδρύματος Λασκαρίδη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε ότι «με το πρόγραμμα “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης” ξεκινά ένας κύκλος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών στη καθημερινότητά μας, την αντικατάστασή τους με υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ