Περιβαλλον

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινη» οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία

Στο επίκεντρο της δράσης της για την αποτελεσματική υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 743
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί σε μια συνεκτική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί σε μια συνεκτική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή

Η πανδημία που προκάλεσε ο COVID - 19 και οι δραματικές της συνέπειες έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχουν ανατρέψει στόχους, στρατηγικές, σχεδιασμούς και πολιτικές σε παγκόσμια κλίμακα. Παρόλα αυτά, οι μεγάλοι παγκόσμιοι στόχοι για διατηρήσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ευημερία όχι μόνο δεν αναθεωρούνται, αλλά καθίστανται ακόμα πιο επίκαιροι επιβάλλοντας επιτάχυνση δράσεων και προσαρμογών. Και είναι πλέον σαφές ότι η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη είναι ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Διευθύντριας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών Inger Andersen, η φύση μάς στέλνει μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κλιματικής αλλαγής ένα ισχυρό μήνυμα. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (2020) του World Economic Forum, το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η φύση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πανδημία, παραμένει ευθυγραμμισμένη με αυτές τις μεγάλες στρατηγικές προτεραιότητες για τον πράσινο μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με πρόσφατη απόφασή της, η ΕΕ προχωράει στο σχέδιο της ανάκαμψης (comprehensive recovery plan) της οικονομίας που περιλαμβάνει την «πράσινη» και «ψηφιακή» διάσταση. Αντίστοιχα, τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω πανδημίας, ανακοινώθηκε πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας, γνωστή ως “Green Recovery Alliance”. Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τη σημασία της εναρμόνισης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση του κορωνοϊού με την οικολογική μετάβαση για να σωθεί η οικονομία και για να μετασχηματιστεί, έχοντας στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας και οδηγό το Green Deal (ύψους €1 τρισ.) της ΕΕ. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που αποσκοπεί στο να έχουν μηδενιστεί ως το 2050 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η οικονομική ανάπτυξη να έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των φυσικών πόρων. Αποσκοπεί, επίσης, στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς στην αιχμή της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Κορυφαίας σημασίας στην προσπάθεια αυτή θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου κατανέμονται και οι πόροι για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, στρατηγικά δεσμευμένη στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις συμμετέχοντας ενεργά από την αρχή στις πιο σημαντικές διεθνείς θεσμικές πρωτοβουλίες που παράγουν τέτοιες πολιτικές και συντονίζουν την παγκόσμια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αντίστοιχα προσαρμόζει την επιχειρησιακή της πολιτική, υποστηρίζοντας με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση επιχειρηματικούς τομείς και επενδύσεις που συνάδουν με τις κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των έξι παγκόσμιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, μέλη της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI). Σύμφωνα με τη UNEP FI μεταξύ των κατευθύνσεων που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες είναι η διευρυμένη υποστήριξη των πράσινων χρηματοδοτήσεων ως κλειδί για την ανάπτυξη με στόχο την αύξηση των πράσινων επενδύσεων, της πράσινης επιχειρηματικότητας και τον μετασχηματισμό των οικονομιών με βάση τους μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή (Συμφωνία του Παρισιού) και τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Goals).

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο αυτό έχει δεσμευτεί σε μια συνεκτική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή η οποία τίθεται στο επίκεντρο της δράσης της για την αποτελεσματική υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  1. τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου Πειραιώς
  2. τη στήριξη επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ καθώς και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας,
  3. την αξιολόγηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις
  4. την εύρεση λύσεων για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο κλιματικό περιβάλλον.

Χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε έργα ΑΠΕ

Η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ΑΠΕ ύψους 1,3 δισ., που αντιστοιχούν σε επίπεδο άνω του 26% της ελληνικής αγοράς

  • Αιολικά Πάρκα €660 εκατ.
  • Φωτοβολταικά Συστήματα €536 εκατ.
  • Έργα εξοικονόμησης Ενέργειας €49 εκατ.
  • Επενδύσεις σε βιομάζα και βιοαέριο €36 εκατ.
  • Υδροηλεκτρικά Πάρκα €8 εκατ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ