Περιβαλλον

ΔΕΔΔΗΕ: Η ώρα των έξυπνων δικτύων για τον «φρουρό» της διανομής

Στόχος η μετεξέλιξή σε έναν διαχειριστή νέων εξελιγμένων τεχνολογικά δικτύων, με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 743
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Big Game για την Ενέργεια: Ο ΔΕΔΔΗΕ εκσυγχρονίζεται και μετεξελίσσεται σε μια εταιρία σύγχρονης τεχνολογίας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες
© Zhang Kenny / Unsplash

Big Game για την Ενέργεια: Ο ΔΕΔΔΗΕ εκσυγχρονίζεται και μετεξελίσσεται σε μια εταιρία σύγχρονης τεχνολογίας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά και έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πολυδιάστατο ρόλο, ευθύνες, καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Διαχειρίζεται πανελλαδικά τα δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 240.000 χλμ. και τα δίκτυα Υψηλής Τάσης στην Αττική και στα νησιά, διανέμοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 7,5 εκ. καταναλωτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τα δίκτυα αυτά αποτελούν στρατηγικές υποδομές κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία και τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και για την εξέλιξη της ίδιας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εθνικών και πανευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα, με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες και τις τελευταίες εξελίξεις από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, φιλοδοξεί να εκσυγχρονιστεί και να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη εταιρία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς όλους τους Έλληνες πολίτες, τους προμηθευτές και το σύνολο της εγχώριας αγοράς ενέργειας συνολικά.

Ο βασικός του στόχος είναι η  μετεξέλιξή του σε έναν διαχειριστή νέων εξελιγμένων τεχνολογικά δικτύων μέσω του νέου επιχειρησιακού του σχεδίου, με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας μας.

Η υλοποίηση του επιχειρησιακού του σχεδίου και των επενδύσεων που περιλαμβάνει, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική μετεξέλιξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών (prosumers), φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και νέων υπηρεσιών.

Οι επενδύσεις που θα υλοποιήσει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, θα επιτρέψουν τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, ενώ θα διευκολυνθεί η μεγαλύτερη και αποδοτικότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και άρα τη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Η μετάβαση των δικτύων που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους, να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τη ΡΑΕ, έχει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Επιπλέον, καταλυτικός είναι ο ρόλος του για την ανάπτυξη και την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ η δημιουργία «έξυπνων νησιών» αποτελεί επίσης στρατηγική του προτεραιότητα.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας απασχολώντας άμεσα περίπου 6.000 άτομα και έμμεσα άλλα 5.000. Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι υποδομές που διαχειρίζεται, είναι το κλειδί για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας για τον πολίτη, το περιβάλλον αλλά και την ίδια την οικονομία.

Αναστάσιος Μάνος, CΕO  ΔΕΔΔΗΕ
Αναστάσιος Μάνος, CΕO ΔΕΔΔΗΕ


Βιώσιμη Ανάπτυξη

H βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής αλλά και της επιχειρηματικής κουλτούρας της Εταιρίας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, διαδραματίζοντας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κεντρικό ρόλο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξής του στο πλαίσιο των διεθνών στόχων.

Το πλαίσιο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ –με χρονικό ορίζοντα το 2030– αποτελεί την «πυξίδα» της εταιρίας για να ενισχύσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντολογική συμβολή της.

Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για να υλοποιήσει ενέργειες, δράσεις και επενδύσεις που θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης Ελλάδας.

Οι επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων και ο στόχος για την άμεση μετεξέλιξή τους σε  «έξυπνα δίκτυα» θα ανοίξουν τον δρόμο για μεγαλύτερη και αποδοτικότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ, ενώ ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός του και οι επενδύσεις που περιλαμβάνει, θα οδηγήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των δικτύων δεν περιορίζονται όμως μόνο στο περιβάλλον. Η εξέλιξη των δικτύων σε έξυπνα συστήματα παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, όπως η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Φθηνότερη και περισσότερο «καθαρή» ενέργεια είναι το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού του πανελλαδικού δικτύου, που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τμήμα της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής του ΔΕΔΔΗΕ, με συνεχή καταγραφή στην πρόοδο υλοποίησης των ενεργειών και δράσεων που εξυπηρετούν την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ