Περιβαλλον

Bee Home: Η πρωτοβουλία για την κατασκευή καταφυγίων μελισσών

Μπορεί ο καθένας να κάνει download του σχεδίου και να φτιάξει το δικό του καταφύγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλισσες
Καταφύγιο για μέλισσες © Twitter

Το Space 10 δημιούργησε την πρωτοβουλία «Bee Home» για την κατασκευή καταφυγίων για τις μέλισσες - Είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο.

Όντας στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι μέλισσες παίζουν τεράστιο ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ο τρόπος ζωής μας, ωστόσο, έχει οδηγήσει βαθμιαία στη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους. Γι' αυτόν τον λόγο, το SPACE 10, προχώρησε στην πρωτοβουλία «Bee Home», με στόχο να ενθαρρύνει όσους κατοικούν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη μας να σχεδιάσουν δωρεάν και να κάνουν downloading του σχεδίου τους για ένα σπιτάκι, ένα καταφύγιο μελισσών.

Το 90% του πληθυσμού των μελισσών είναι μοναχικές μέλισσες, ζούν μόνες και όχι σε αποικίες. Μία και μόνον μοναχική μέλισσα δίνει όση επικονίαση δίνουν 120 μέλισσες μελισσοκομείου. Μιας και δεν ζουν σε πολύπλοκες κυψέλες οι μοναχικές μέλισσες, το μόνο που χρειάζονται είναι μικρές τρυπίτσες που θα τις προστατέψουν από την υγρασία και τον καιρό, και όπου θα αποθηκεύσουν γύρη και θα αφήσουν τα αυγά τους.

Στο πρότζεκτ «Bee Home» συνεργάζονται το Space 10, η εταιρεία Bakken & Bæck (προσφάτως χαρακτηρίστηκε μία από τις Πλέον Καινοτόμες Εταιρείες του Πλανήτη για το 2020, από την Fast Company) και η σχεδιάστρια Tanita Klein. «Με ένα ντιζάιν ευέλικτο και προσβάσιμο σε open source, ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει επί τόπου το δικό του "Bee Home"» εξηγούν από το πρότζεκτ.

Η δημιουργία του καταφύγιου γίνεται σε τρία απλά στάδια. Το μόνο που απαιτείται είναι η επιλογή μεγέθους, αισθητικού ύφους και τοποθεσίας (οπουδήποτε, σε μπαλκόνι, σκεπή ή κήπο). Στη συνέχεια, ο χρήστης προχωρά σε downloading των αρχείων της βάσης των δικών του παραμέτρων σχεδίασης, μαζί με απλές οδηγίες για το πώς θα κατασκευάσει το καταφύγιο μελισσών. Εφοδιασμένος με αυτά, επισκέπτεται τον πλησιέστερο ιδιοκτήτη μηχανής CNC, όπου το σπιτάκι παίρνει σάρκα και οστά. Το τελευταίο στάδιο είναι η τοποθέτησή του και η φύτευση κάποιων φυτών για να λειτουργήσουν ως επικονιαστές τα μικρά έντομα.

«Θέλω να σχεδιάσει ο κόσμος το μελισσόσπιτο των ονείρων του, που δίνει το τέλειο περιβάλλον για τους απογόνους τους, ενώ ταυτόχρονα να είναι απίστευτα εύκολο να το σχεδιάσεις, συναρμολογήσεις και τοποθετήσεις» εξήγησε η Tanita Klein. «Για μένα, ήταν σημαντικό να είναι αισθητικά ευχάριστο το "Bee Home" και σχεδόν να νιώθεις σαν να προσθέτεις ένα γλυπτό στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου». Και, ας σημειωθεί, δεν απαιτεί συντήρηση πέραν ενός σύντομου καθαρισμού κάθε τρία χρόνια. Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του πρότζεκτ, «από τη στιγμή που το τοποθετήσεις, απλά το αφήνεις στην ησυχία του».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.