Περιβαλλον

Κορωνοϊός: Μείωση της ρύπανσης, αλλά στα ύψη το θερμόμετρο

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον καιρό η μείωση των σωματιδίων και των τοξικών αερίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία, κορωνοϊός
Ο ουρανός της Μούρθια στην Ισπανίας πριν και μετά τον κορωνοϊό © EPA/MaARCIAL GUILLEN

Πώς η ξαφνική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπνασης λόγω κορωνοϊού και καραντίνας θα μπορούσε να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή;

Η σημαντική και ραγδαία βελτίωση στην ποιότητα του αέρα που φέρεται να συνδέεται με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού ενδέχεται, λένε οι επιστήμονες,  να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και να επηρεάσει τα καιρικά μοντέλα.

Με τα περισσότερα εργοστάσια κλειστά και τους δρόμους άδειους η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλά αστικά κέντρα της Ασίας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε έως και 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Με την απουσία της αιθαλομίχλης, ο ουρανός  καθάρισε και ακόμα και στη βόρεια Ινδία οι κάτοικοι κατάφεραν να αντικρίσουν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τις κορυφές των Ιμαλαΐων. Ωστόσο, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημαίνει ότι με λιγότερα σωματίδια και τοξικά αέρια δεν υπάρχει κάτι για να εμποδίσει την ακτινοβολία του ήλιου να φτάνει πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και σε περισσότερους μουσώνες. «Τα αερολύματα μπορούν να διασπείρουν και να απορροφήσουν την ακτινοβολία. Τα αερολύματα συμβάλουν στη  δημιουργία υδροσταγονιδίων και παγοκρυστάλλων, βασικών στοιχείων των νεφών», λέει η καθηγήτρια Λόρα Γουίλκοξ. «Με μικρότερες ποσότητες αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα η ακτινοβολία του ήλιου θα φτάνει στην επιφάνεια της γης με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας σε περιοχές που τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι συνήθως υψηλά», συμπληρώνει.

Με προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές η Λόρα Γουίλκοξ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι οι απότομες μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ