- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΟΗΕ: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κλιματική αλλαγή λόγω κορωνοϊού
Tα τελευταία πέντε χρόνια η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει
Ο ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με την ίδια αποφασιστικότητα όπως με τον κορωνοϊό.
Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή «με την ίδια αποφασιστικότητα» που αντιμετωπίζουν την πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.
«Πρέπει να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή τόσο όσο την πανδημία», τόνισε ο Πέτερι Τάαλας γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) με την ευκαιρία της πέμπτης Ημέρας της Γης.
«Αναμφισβήτητα η covid-19 έχει προκαλέσει μια σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση παγκοσμίως, όμως αν δεν καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, τότε η ευημερία των ανθρώπων, τα οικοσυστήματα και οι οικονομίες ενδέχεται να απειλούνται επί αιώνες», προειδοποίησε ο Τάαλας σε ανακοίνωσή του.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής και από την εμφάνισή της στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα τον θάνατο περισσότερων από 175.000 ανθρώπων και έχει βάλει στον πάγο τις οικονομίες πολλών χωρών.
Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει μια «προσωρινή μείωση» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, εκτίμησε ο WMO, ο οποίος όμως τονίζει ότι το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει «μια βιώσιμη δράση υπέρ του κλίματος».
Ο ΟΗΕ ανησυχεί ακόμη περισσότερο καθώς «τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις ακολούθησε οικονομική ανάκαμψη με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα«. Για τον λόγο αυτό ο οργανισμός ζητεί τα σχέδια ανάκαμψης μετά την πανδημία να προάγουν «μια πιο πράσινη ανάπτυξη».
«Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ενότητα στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής όπως αυτή που δείχνουμε εναντίον της covid-19», υπογράμμισε ο Τάαλας.
«Πρέπει να ενεργήσουμε μαζί προς όφελος της υγείας και της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας, όχι μόνο τις εβδομάδες και του μήνες που έρχονται, αλλά και για πολλές γενιές μετά», πρόσθεσε.
Ρεκόρ θερμοκρασίας, οξείδωση ωκεανών, άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, λιώσιμο των πάγων: όλες αυτά αποτελούν ενδείξεις της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα για την περίοδο 2015-2019.
Αν και η περίοδος αυτή ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα σπάσει νέα ρεκόρ την επόμενη πενταετία 2020-2024.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε όλο τον κόσμο ο κίνδυνος κάποιος να ασθενήσει ή να πεθάνει λόγω αιτιών που συνδέονται με την αυξημένη θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς μετά το 1980. Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε περιοχές όπου σημειώνονται θανατηφόροι καύσωνες διάρκειας τουλάχιστον 20 ημερών το χρόνο.
Παράλληλα οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων επιδημιών, ανάμεσά τους και η χολέρα. Στις χώρες στις οποίες η ασθένεια αυτή είναι ενδημική ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.