Περιβαλλον

Η Κύπρος απέναντι στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις

Τι αναφέρθηκε για το νησί στη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομιλία του Γιώργου Περδίκη για την περιβαλλοντική κατάσταση στην Κύπρο
Από αριστερά: Ηλίας Παπαθεοδώρου, Γιώργος Περδίκης, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Τσιρώνης

Η περιβαλλοντική πραγματικότητα στην Κύπρο όπως την περιέγραψε ο Γιώργος Περδίκης σε ομιλία στο Σπίτι της Κύπρου

«Νησί με πλούσια περιβαλλοντική και κοινωνική ποικιλότητα» περιέγραψε την Κύπρο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Σταυροδρόμι πολιτισμών η Μεσόγειος, είναι λογικό το τρίτο σε μέγεθος νησί της, η Κύπρος, να προσελκύει πέραν των Ελλήνων και Τούρκων γηγενών και Άραβες, Λιβανέζους, Μαρωνίτες, Ινδούς, Πακιστανούς, αλλά και αρκετούς Αφρικανούς. Μαζί με αυτή την ποικιλία των ανθρώπων συμβιώνει για αιώνες αρμονικά και η πλούσια πανίδα του νησιού, αφού η φύση προίκισε την Κύπρο με μια μοναδική χλωρίδα και απίστευτη ομορφιά.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική πραγματικότητα σήμερα στην Κύπρο δεν είναι και τόσο ρόδινη. «Τα θέματα οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης στην Κύπρο θεωρούνται ακόμα δευτερευούσης σημασίας» θα πει ο κ. Περδίκης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη αξιολόγησης μιας σειράς περιβαλλοντικών δεικτών και παραμέτρων.

Ο κύπριος οικολόγος βουλευτής έδωσε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία:

  • Υπέρβαση εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου κατά 156% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.
  • Η διείσδυση των ΑΠΕ στην Κύπρο δεν ξεπερνά το 10% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 18%.
  • Δεύτερη χώρα στην ΕΕ στην κατά κεφαλή παραγωγή οικιακών αποβλήτων και πέμπτη χειρότερη στην ανακύκλωση.
  • Η έκτη χειρότερη χώρα της ΕΕ στην κατανάλωση φυσικών πόρων με 28 τόνους ανά κεφαλή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 18%.
  • Αρνητικός πρωταθλητής η Κύπρος και στην εξάντληση φυσικών υδάτινων πόρων με το 67,5% των φυσικών αποθεμάτων νερού να έχουν εξαφανιστεί, καθώς και στην προστασία των εδαφών και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του κ. Περδίκη στον περιβαλλοντικό θόρυβο που ευθύνεται για 30 τουλάχιστον πρόωρους θανάτους στην Κύπρο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα αρνητικά στην Κύπρο. Όπως εξήγησε ο κ. Περδίκης, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην Κύπρο είναι εξαιρετική ενώ σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι κυπριακές πόλεις δίνουν την εντύπωση στους πολίτες ότι είναι πιο ανθρώπινες. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση των Κυπρίων.

«Η πίεση για την υιοθέτηση πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος ενισχύεται δυναμικά από τη δράση οργανωμένων ομάδων πολιτών. Στη δεκαετία του '90 η δράση των νέων τότε οδήγησε στη δημιουργία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Για είκοσι τέσσερα χρόνια το κίνημα συνεχίζει να υπηρετεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των πολιτών» θα πει ο κ. Περδίκης, αναφερόμενος στο εντυπωσιακό γεγονός κοινών δράσεων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η κοινή αντιπυρηνική πλατφόρμα κατά του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου.

Στη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις οι πρώην Υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και Σωκράτης Φάμελλος, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για ένα αυτόνομο Πράσινο κόμμα, Ηλίας Παπαθεοδώρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.