Τι κρύβουν τα παγωμένα νερά της λίμνης της Καστοριάς (εικόνες)
Νεκροί αργυροπελεκάνοι και λαγγόνες στα δίχτυα των ψαράδων
Καστοριά: Το ξεπάγωμα της λίμνης «αποκάλυψε» πτώματα πουλιών μπλεγμένων σε δίχτυα.
Μαρτυρικό θάνατο από κομμάτια διχτυών που μπλέκονται στα πόδια και στις φτερούγες τους, βρίσκουν δεκάδες πουλιά στη λίμνη Καστοριάς, που εντοπίστηκαν νεκρά μετά το ξεπάγωμα των νερών, με κάποια απ' αυτά να κρέμονται άψυχα ακόμα και από κλαδιά δέντρων.
«Τον τελευταίο μήνα, μετά το ξεπάγωμα της λίμνης, γίναμε μάρτυρες ενός αποκαρδιωτικού θεάματος στη λίμνη μας. Πάρα πολλά πουλιά -αρκετά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των προς εξαφάνιση ειδών, όπως οι αργυροπελεκάνοι και οι λαγγόνες- βρέθηκαν νεκρά ή παγιδευμένα από πετονιές ή από δίχτυα, που οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες ψαράδες αφήνουν στην παρόχθια βλάστηση ή απορρίπτουν στην λίμνη» καταγγέλλουν, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
«Τα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν παγίδες θανάτου για πουλιά αλλά και για άλλα άγρια ζώα, όπως οι βίδρες, καθώς μπερδεύονται, δεν μπορούν να ελευθερωθούν από τον βρόγχο που δημιουργείται και βρίσκουν επώδυνο θάνατο ή οδηγούνται σε αναπηρίες λόγω ακρωτηριασμού των ποδιών τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Προσθέτει, παράλληλα, ότι περιμετρικά, στις όχθες της λίμνης, μπορεί να υπάρχουν αυτή την περίοδο μέχρι και 10 πουλιά κρεμασμένα νεκρά, ψηλά σε δέντρα.
«Ειδικά το κρυσταλιζέ δίχτυ ψαρέματος, που είναι λεπτόκλωνο και σχεδόν "αόρατο" και απαγορεύεται η χρήση του, είναι τρομερά επικίνδυνο για όλα τα ζώα καθώς δεν έχουν καμία δυνατότητα να ξεφύγουν. Τα μεγαλύτερα δε πουλιά, μπορούν μεν να απεγκλωβιστούν αλλά σέρνουν μαζί τους κομμάτια από το δίχτυ που σκαλώνουν σε διάφορα μέρη», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς καλεί όλους τους αλιείς, «να φροντίζουν να μην απορρίπτουν πετονιές και δίχτυα μέσα στην λίμνη ή στην ακτή και τους ερασιτέχνες αλιείς να φροντίζουν, όταν ψαρεύουν κάτω από δέντρα, να προσέχουν με τις πετονιές τους γιατί όταν μένουν πάνω στο δένδρο τα πουλιά μπλέκονται σε αυτές».
«Η συμπεριφορά μας προς την άγρια φύση είναι δείγμα του πολιτισμού μας και η θέα των κρεμασμένων νεκρών ζώων είναι ένα δυσάρεστο θέαμα σε μια πόλη που ένα κομμάτι της τουριστικής κίνησης σχετίζεται με την λίμνη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.