Περιβαλλον

Υδρογόνο: μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία

Τι ανέφεραν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, και ο Γεν. Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE, Γιώργος Χατζημαρκάκης

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
georgios kasapidis georgios hatzimarkakis
Ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, και ο Γεν. Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE, Γιώργος Χατζημαρκάκης

H τεχνολογία του υδρογόνου ως μία από τις λύσεις για τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.

«Τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει η Δ. Μακεδονία που η οικονομία της χάνει τη βασική πηγή εσόδων, που είναι ο λιγνίτης» θα πει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του βιομηχανικού συνδέσμου HYDROGEN EUROPE, Γιώργο Χατζημαρκάκη, για να παρουσιάσουν την τεχνολογία του υδρογόνου ως μια από τις λύσεις για τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.

Με αφορμή την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για τον Μηχανισμό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και προσβλέπει στην ενίσχυση των περιοχών της ΕΕ για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά οικονομικά εργαλεία ώστε η Δ. Μακεδονία «να παραμείνει η καρδιά της ενέργειας στην Ελλάδα».

«Αναζητούμε λύσεις για τις 26.000 θέσεις εργασίας και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα χαθούν ετησίως» αναφέρει ο περιφερειάρχης και συμπληρώνει «μεγέθη που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη».

Αν και η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για τη χώρα μας, η Περιφέρεια «έχει ήδη καταθέσει πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ» επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και συμπληρώνει: «Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα ετοιμάσει στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα προκειμένου η μετάβαση για την Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή».

Τα κονδύλια που θα διατεθούν συνολικά για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής αλλά και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρωταρχικός μας στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας» καταλήγει ο κ. Κασαπίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι «η Δ. Μακεδονία είναι ιδανική περιοχή για να πρωτοπορήσει στην τεχνολογία του υδρογόνου». «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα βγει από το λιγνίτη» είπε ο κ. Χατζημαρκάκης και αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ολλανδίας που θέλει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με εναλλακτικά καύσιμα, ανέλυσε το πλεονέκτημα των τεχνολογιών του υδρογόνου που λόγω της φύσης τους η ενέργεια που παράγεται από υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.