- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατά 30% μεγαλύτερες οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το 2019
Στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία - Επικρίσεις για αδιαφορία δέχεται η κυβέρνηση Μπολσονάρου
Περισσότερες από 89.000 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 2019 στον Αμαζόνιο, με μεγάλες εκτάσεις τροπικού δάσους να γίνονται στάχτη.
Ο αριθμός των πυρκαγιών στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια αυξήθηκε κατά 30,5% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE). Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν στην πολιτεία Παντανάλ, τον μεγαλύτερο υγρότοπο του πλανήτη, καταφύγιο πολλών ειδών και οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, εκεί όπου η αύξηση ήταν πιο θεαματική: Οι πυρκαγιές εξαπλασιάστηκαν πέρυσι.
Συνολικά, εντοπίστηκαν 89.178 εστίες φωτιάς στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου το 2019 από 68.345 το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου. Μόνο τον Αύγουστο, καταγράφηκαν 30.901 πυρκαγιές. Ο αριθμός ήταν κατώτερος του ιστορικού ετήσιου μέσου όρου (109.630).
Όμως, η αναζωπύρωση του φαινομένου και κυρίως η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πυροδότησαν επικρίσεις διεθνώς, ιδίως στη Γαλλία, σε βάρος της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τάσσεται υπέρ των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως της λειτουργίας μεταλλείων και αγροκτημάτων στο δάσος του Αμαζονίου.
Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη χρονιά, ξεπερνώντας τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019, για πρώτη φορά από το 2018. Το 2017, οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ήταν συνολικά 107.439. Η χειρότερη χρονιά στα χρονικά ως προς τις δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο καταγράφηκε το 2004 (218.637 εστίες).
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο του πλανήτη, θεωρείται κλειδί στις προσπάθειες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.