Περιβαλλον

Όχι, η Γη ΔΕΝ οδεύει προς μια νέα εποχή παγετώνων

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί με μικρές παραλλαγές σε διάφορες σελίδες

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2-7-696x392.jpg

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «επιστημονικά ευρήματα που σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γη θα περάσει μια νέα εποχή παγετώνων»

Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, επιστημονικά ευρήματα που σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γη θα περάσει μια νέα εποχή παγετώνων. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο pronews.gr διαβάζουμε:

«Εκπληκτικές εικόνες από τη NASA αποκάλυψαν ότι οι ηλιακές κηλίδες έχουν εξαφανιστεί, από την επιφάνεια του Ήλιου αφήνοντας τη «εντελώς κενή».

Η Γη οδεύει προς μία νέα εποχή παγετώνων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι από το 2019, η Γη μπορεί να παρουσιάσει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φέρουν μια νέα εποχή παγετώνων στον πλανήτη μας.

Η ανατριχιαστική αυτή πρόβλεψη βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση της επιφάνειας του Ήλιου που φαίνεται να στερείται «πραγματικής δράσης». Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση, υπήρξε μια τεράστια μείωση του αριθμού των ηλιακών κηλίδων, και αυτό είναι κακό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ήλιος μας έχει πάει σε «κενό» για τέταρτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει ορισμένους εμπειρογνώμονες να υποθέτουν ότι μια νέα εποχή παγετώνων είναι προ των πυλών, και θα μπορούσε να επηρεάσει τον πλανήτη μας από το 2019.

Το SpaceWeather.com αναφέρει ότι το φαινόμενο ενός πεντακάθαρου Ήλιου πρόκειται να γίνει κάτι που θα βλέπουμε συνέχεια στο εγγύς μέλλον.

«Θα υπάρξουν αρκετές φορές που ο Ήλιος μας θα είναι καθαρός από ηλιακές κηλίδες», γράφει το SpaceWeather.

Οι προβλέψεις των ερευνητών δεν είναι καλές. Φοβούνται ότι λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στην επιφάνεια του Ήλιου, αυτό θα μπορούσε να φέρει ένα ψύχος παρόμοιο με αυτό που άρχισε γύρω στο 1645 και διήρκεσε μέχρι το 1715. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως μικρή εποχή των παγετώνων. Η περίοδος αυτή προκάλεσε ακόμα και τον Τάμεση να παγώσει.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί προβλέπουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Πέρυσι, ο καθηγητής Βαλεντίνα Zharkova προέβλεψε ότι μια παρόμοια περίοδος θα μπορούσε να επηρεάσει τον πλανήτη μας το 2030.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος στην έρευνα μας. Έχει ένα καλό μαθηματικό υπόβαθρο και αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία έχουμε αντιμετωπιστεί σωστά. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα μας μπορούν να επαναληφθούν από οποιονδήποτε ερευνητή και είναι διαθέσιμα σε πολλά ηλιακά παρατηρητήρια, έτσι ώστε να μπορούν να αντλούν τις δικές τους αποδείξεις στο ηλιακό μαγνητικό πεδίο και τη δραστηριότητα»

Μιλώντας στην Daily Star, ο μετεωρολόγος Paul Dorian συμφώνησε ότι η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να μας φέρει μια νέα εποχή παγετώνων.

Είπε στη Daily Star: «Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, είναι ασφαλές να πούμε ότι η αδύναμη ηλιακή δραστηριότητα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μια επίδραση ψύξης στις παγκόσμιες θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα, που είναι το κάτω μέρος από το στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης – και όπου όλοι ζούμε».

Το ίδιο άρθρο έχουν αναπαράγει με μικρές παραλλαγές οι σελίδες: oparlapipas.grel.grkontranews.gr, και katohika.gr

Η ιστορία με τις ηλιακές κηλίδες και την μικρή εποχή παγετώνων ανακυκλώνεται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η συγκεκριμένη εκδοχή ξεκίνησε το 2018 από τη σελίδα «SpaceWeather Archives». [πηγή]

Στο σχετικό άρθρο του SpaceWeather ένας εκπρόσωπος της NASA ανέφερε ότι είχε παρατηρηθεί μια τάση μείωσης θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της Γης. Ωστόσο δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του άρθρου ότι «θα υπάρξουν αρκετές φορές που ο Ήλιος μας θα είναι καθαρός από ηλιακές κηλίδες».

Ο αρχικός ισχυρισμός, σχετικά με μια επερχόμενη εποχή παγετώνων, ξεκίνησε από δηλώσεις της καθηγήτριας μαθηματικών του πανεπιστημίου της Northumbria, Valentina Zharkova στη σελίδα «Sky News» το 2017. [πηγή]

Σε αυτή τη συνέντευξη ανέφερε τα αποτελέσματα από τη δουλειά που είχε κάνει σε σχετική μελέτη σύμφωνα με την οποία προέβλεψε μείωση των μαγνητικών κυμάτων για 3 ηλιακούς κύκλους οι οποίοι θα ξεκινήσουν το 2021 και θα κρατήσουν για περίπου 33 χρόνια. Η μειωμένη μαγνητική δραστηριότητα όπως αναφέρεται και στο άρθρο του Sky News αντιστοιχεί σε ιστορικά καταγεγραμμένες περιόδους ψύχους στη Γη. Η Dr. Zharkova ισχυρίζονταν ότι το μοντέλο πρόβλεψης που ανέπτυξε με την ομάδα της είχε ποσοστό ακρίβειας 97%. Το βασικό σημείο προσοχής στο άρθρο είναι ότι η ίδια η Zharkova ανέφερε πως τα δεδομένα της μελέτης της δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη επικείμενης εποχής παγετώνων καθώς στην εξίσωση συμπεριλαμβάνεται και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα όσων αφορά το θέμα των ηλιακών κηλίδων και το κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση θερμοκρασίας στο πλανήτη.

Τόσο στα ελληνικά δημοσιεύματα όσο και στο ξένο τύπο, γίνεται αναφορά σε «μικρή εποχή παγετώνων» η οποία έπληξε το πλανήτη μόλις πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια. Η «LIA» (Little Ice Age), όπως έχει γίνει γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, ήταν μια περίοδος ήπιου ψύχους μεταξύ του 1300 και του 1850 κατά την οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και τα ελληνικά άρθρα, οι τοπικές θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές που οδήγησαν στο να παγώσει ο ποταμός Τάμεσης.

Σύμφωνα ωστόσο με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε από τον Mike Lockwood στο περιοδικό «Astronomy & Geophysics», ο όρος «μικρή περίοδος παγετώνων» είναι υπερβολική για τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Στη παρακάτω εικόνα φαίνονται οι θερμοκρασίες του νότιου ημισφαιρίου, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων καθώς και ο αριθμός των σωματιδίων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα την ίδια περίοδο από ηφαιστειακές εκρήξεις. [πηγή]

image-99.webp

Σε κανονικές εποχές παγετώνων οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 4-8°C πιο κάτω συγκριτικά με τη σύγχρονη εποχή ωστόσο, σύμφωνα με το γράφημα, κατά την «μικρή εποχή παγετώνων» η θερμοκρασία ήταν περίπου 0.5°C χαμηλότερη συγκριτικά με τον 20ο αιώνα. Με απλά λόγια μιλάμε για πτώση μέσης θερμοκρασίας κατά 0.5°C σε περίοδο 550 χρόνων. Σαν μέτρο σύγκρισης, τα τελευταία 120 χρόνια μόνο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει κατά 1°C και 0.7°C τα τελευταία 40 χρόνια. [πηγή 1][πηγή 2]

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ