Περιβαλλον

Απόρριψη των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Ανυπολόγιστες επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον, στην αλιεία και τον τουρισμό

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58883-117430.jpg

Μετά την άρνηση της Αλβανίας να δεχτεί τα χημικά της Συρίας για καταστροφή στο έδαφος της, η διεθνής κοινότητα τα στέλνει στη Μεσόγειο στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης μεταξύ Ελλάδας, Μάλτας και Ιταλίας. Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει αναλάβει την καταστροφή των περίπου 1400 τόνων των Συριακών χημικών όπλων υιοθέτησε την πρόταση της Αμερικής για την χρησιμοποίηση του Συστήματος Υδρόλυσης για την αδρανοποίηση των χημικών και την απόρριψη τους στη Μεσόγειο.

Επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Ισραήλ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της υδρόλυσης για την εξουδετέρωση χημικών όπως το Σαρίν ενώ τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας είναι τοξικά απόβλητα. Ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, έχει εκφράσει την αντίθεση του προς τη μέθοδο αυτή, χαρακτηρίζοντας τα χημικά όπλα «σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση της διαδικασίας της υδρόλυσης. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν του ζώντες οργανισμούς.» Αν δε, σκεφτούμε ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με πολύ αργό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων καταλαβαίνουμε ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και για τους ανθρώπους και την οικονομία.

Το πρώτο πλοίο με φορτίο από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχει ήδη αναχωρήσει από το λιμάνι της Λατάκειας με προορισμό την Ιταλία όπου το επικίνδυνο φορτίο θα μεταφορτωθεί στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray με τελικό προορισμό τα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου και Κρίτωνα Αρσένη τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς την Ελληνική Προεδρεία. «Αυτό που τόσο καιρό έκανε παράνομα η Ιταλική μαφία έρχεται να πράξει τώρα η διεθνής κοινότητα» τονίζει ο Κρίτων Αρσένης και προσθέτει ότι «αντί τα χημικά όπλα να καταστραφούν από τη χώρα που τα παρήγαγε ή στη χώρα από την οποία αγοράστηκαν επιλέγεται η απόρριψη τους στο κέντρο της Μεσογείου. Πρόκειται για μετατροπή της γειτονιάς μας σε νεκροταφείο επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και καλώ τη κυβέρνηση με τη νέα ιδιότητα της χώρας ως προεδρεύουσα της Ε.Ε να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο Περιβάλλον, στην Αλιεία και τον Τουρισμό της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.