Περιβαλλον

Πέτρος Κόκκαλης: Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο

Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν «την στρατηγική για το κλίμα»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
petros_kokkalis_1_1_1.jpg

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, παρουσίασε την πολιτική ατζέντα του και τη στρατηγική για το κλίμα.

Αυτές τις μέρες η παγκόσμια διαμαρτυρία των μαθητών για την κλιματική αλλαγή απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι πολύ καλό. Μέσα από τα συνθήματα τους, όπως «You’ll die of old age, we’ll die of climate change» ή «το κέρδος καταστρέφει το περιβάλλον» τα παιδιά, μας είπαν τη σκληρή αλήθεια. Μας είπαν ότι θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να θεωρούμε τη ζωή μας πάνω στον πλανήτη ως δεδομένη. Τον κόσμο μας. Τη δημοκρατία και το πολιτισμό μας. Την ανθρωπιά μας και την ακεραιότητα μας. Αυτή την ιδιαίτερη μέρα επέλεξε συμβολικά ο πράσινος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, για να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους την πολιτική του ατζέντα ως ευρωβουλευτής. Και αυτό είναι επίσης κάτι πολύ καλό.

Αμέσως μετά την μαθητική διαδήλωση, ο Πέτρος Κόκκαλης συνάντησε τους δημοσιογράφους στο εμβληματικό κτίριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για να ενημερώσει για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν «την στρατηγική για το κλίμα, που είναι και στρατηγική για την ευημερία» όπως χαρακτηριστικά είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση έγινε όχι μόνο σε μια συμβολική μέρα αλλά και σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, καθώς τις επόμενες 100 ημέρες  το ΕΚ θα συζητήσει τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα αποτελέσει και το νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο της Ευρώπης.

«Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στους χιλιάδες νέους που βγαίνουν στο δρόμο και φωνάζουν θέλουμε αλλαγή, που φωνάζουν είμαστε η γενιά της γης, είμαστε η γενιά της αλλαγής» θα πει ο Πέτρος Κόκκαλης, ανταποκρινόμενος σε τι άλλο, στην ωριμότητα και στην τόλμη που ζητάνε τα παιδιά από τους ενήλικες και ιδιαίτερα από τους πολιτικούς.

Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, στοχεύει στην διάδοση των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ που ψηφίστηκαν το 2015 από 193 αρχηγούς κρατών και αποτέλεσαν τη βάση για την Συνθήκη του Παρισιού. Ο ριζικός μετασχηματισμός της κοινωνίας σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα είναι το ζητούμενο της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και αυτό που απαιτεί η νέα γενιά. «Σήμερα το επιστημονικό δεδομένο είναι ότι πρέπει να μειώσουμε την αύξηση των εκπομπών του CO2 στο μισό μέχρι το 2030 και να μηδενίσουμε μέχρι το 2050» θα πει ο έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «η κλιματική αδράνεια θα οδηγήσει σε κλιματική βαρβαρότητα», αφού εκατομμύρια άνθρωποι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Ήδη τα τελευταία χρόνια 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι δηλαδή κλιματικοί πρόσφυγες» θα πει ο κ. Κόκκαλης επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι πολεμικές συρράξεις και τα 65 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν δημιουργήσει οφείλονται στον ανταγωνισμό για τους πόρους, κάνοντας σαφές την οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσταση που έχει η κλιματική αλλαγή και πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση για ένα νέο πράσινο και δίκαιο κοινωνικό συμβόλαιο.

Τέλος ο έλληνας ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχει ως ευρωβουλευτής θα δημιουργήσει τις δράσεις που ονομάζει «Ομάδες του Κόσμου» στο πλαίσιο της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ με σκοπό τον σχηματισμό 17 ομάδων που θα αποτελούνται από 17 άτομα ώστε να επεξεργαστούν προτάσεις για τους 17 στόχους του ΟΗΕ, για να πετύχουμε το 2030 να «είμαστε- γιατί όχι;- πρωτοπόροι στον κόσμο στην επίτευξη των στόχων» κατέληξε ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ