Περιβαλλον

ΟΗΕ: 66 χώρες στοχεύουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

«Το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
air-pollution-pixabay.jpg
© Pixabay

Οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, στόχος για 66 χώρες του κόσμου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά την έναρξη μιας συνόδου για το κλίμα παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, πως 66 χώρες προσχωρούν στο εξής στον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτές οι 66 χώρες θα ενωθούν με 10 περιοχές, 102 πόλεις και 93 επιχειρήσεις προκειμένου να φθάσουν σε μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τον στόχο αυτόν όρισαν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού του 2015 -δηλαδή το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το τέλος του 19ου αι. (σ.σ. η Γη βρίσκεται περίπου στον έναν βαθμό Κελσίου).

«Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16 ετών, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων. Η σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν επίσημα προς τα πάνω τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα θέσουν τις νέες τους δεσμεύσεις.

Την ίδια στιγμή, 30 χώρες έχουν προσχωρήσει πλέον σε μια συμμαχία που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή σταθμών άνθρακα από το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ