Περιβαλλον

Ξεκίνησε η υιοθεσία δέντρων στην Αθήνα

Μέσα από μια εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων σώζεις το περιβάλλον κι ένα δεντράκι από τη μοναξιά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_4277kentriki.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Τη δυνατότητα να γίνουν «γονείς» ενός δέντρου έχουν οι πολίτες της Αθήνας μέσω του προγράμματος «Adopt a tree/ Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα».

Κάθε χρόνο ο δήμος Αθηναίων φυτεύει περίπου 600 νέα δέντρα για να ανανεώσει τις δεντροστοιχίες του. Τα νεοφυτεμένα δέντρα όμως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χρειάζονται  έναν κουβά νερό (7-10λτ) και πότισμα 2 με 3 φορές την εβδομάδα ώστε να επιβιώσουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες άλλωστε και οι ανάγκες πυροπροστασίας που απασχολούν τις υδροφόρες του δήμου έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται κάθε καλοκαίρι, από το 10 έως το 40% των νεοφυτεμένων δέντρων.

Γι αυτό το λόγο ο δήμος Αθηναίων προτείνει την υοθεσία νεοφυτευμένων δέντρων από τους πολίτες προκειμένου να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν μέσω του πιλοτικού προγράμματος «Adopt a tree/ Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα».Κάθε δημότης μπορεί να υιοθετήσει έως τρία δέντρα και η διαδικασία είναι απλή καθώς γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, η οποία λειτουργεί με επιτυχία στον δήμο από τον Οκτώβριο 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες 287 πολίτες έχουν ήδη υοθετήσει δέντρα.

Όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE ο συνιδρυτής της εφαρμογής, Ηρακλής Μπουραντάς, έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 487 νεόφυτα δέντρα με πλήρη στοιχεία (τοποθεσία, είδος δέντρου κτλ) από τα οποία σήμερα έχουν υιοθετηθεί από πολίτες τα 300, δηλαδή ποσοστό περίπου 61%. «Πρώτος στόχος του πιλοτικού αυτού προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το υπαρκτό πρόβλημα της θνησιμότητας των νεόφυτων δέντρων αλλά και σεβασμού του αστικού πρασίνου εν γένει. Ο επόμενος στόχος είναι να κινητοποιήσουμε τους ενεργούς εκείνους πολίτες που επιθυμούν να αναλάβουν ατομικά ή συλλογικά την φροντίδα των δέντρων αυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εφαρμογή είναι το μέσο και το εργαλείο που χαρτογραφεί τα δέντρα αυτά, δίνει τη δυνατότητα "υιοθεσίας" και με απλό τρόπο υπενθυμίζει στους εθελοντές που έχουν υιοθετήσει ένα δέντρο ότι πρέπει σε τακτά διαστήματα να το ποτίσουν».

atk_4256.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Ένας ακόμη στόχος είναι να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συνολικής διαχείρισης του πράσινου αποθέματος του Δήμου Αθηναίου με πολλές ακόμα λειτουργίες τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες του Δήμου. Η ενσωμάτωση αισθητήρων υγρασίας, η παροχή κάποιων προνομίων (loyalty) στους πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η ένταξη του σε προγράμματα σχολείων, εταιριών ή συλλόγων αποτελούν ενδεικτικές προεκτάσεις του προγράμματος σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά.

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ένα δέντρο:

1) Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου.

2) Επιλέγετε από το μενού «Η πόλη μου» και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.

3) Κάνοντας «zoom» στο χάρτη κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε, πατώντας «Υιοθέτησέ με».

4) Στη συνέχεια, λαμβάνετε υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.