Περιβαλλον

Ουτρέχτη: Πρασίνισαν οι στάσεις για να σωθούν οι μέλισσες (video)

Στην Ολλανδία υπάρχουν 358 είδη μέλισσας, εκ των οποίων το 50% κινδυνεύει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλισσα
Μέλισσα/© Pixabay

Γέμισαν φυτά οι στάσεις των λεωφορείων στην Ουτρέχτη για να αυξηθεί ο πληθυσμός των μελισσών.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών εξακολουθεί να συρρικνώνεται, μια πόλη της Ολλανδίας, η Ουτρέχτη, πήρε μέτρα για να προμηθεύσει καινούργια οικοσυστήματα σε αυτά τα τόσο σημαντικά για την επικονίαση -άρα και για τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη- έντομα.

Οι αρχές της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας δημιούργησαν στέγες πρασίνου στις 316 στάσεις λεωφορείων, τις οποίες εξόπλισαν με φωτισμό LED και παγκάκια από μπαμπού. Στις «πράσινες» στέγες των στάσεων έχουν φυτέψει φυτά του γένους σέδου, τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα, αλλά προσελκύουν τις μέλισσες. Επιπλέον, οι στέγες των στάσεων κατακρατούν βρόχινο νερό και σωματίδια σκόνης. Στην Ολλανδία υπάρχουν 358 είδη μέλισσας, εκ των οποίων το 50% κινδυνεύει.

«Ρινγκ» η κεντρική πλατεία της Αντιπάρου

Ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και ηλιακά πάνελ στους ποδηλατοδρόμους

Οι «πράσινες» στάσεις λεωφορείων δεν είναι το μόνο μέτρο που παίρνει η Ουτρέχτη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Λόγω δέσμευσης ότι έως το 2028 το ίχνος άνθρακα των μεταφορών στην πόλη θα είναι μηδενικό, θα προσθέσουν έως τα τέλη του 2019 στον στόλο των λεωφορείων 55 ηλεκτροκίνητα.

Οι αρχές έχουν επίσης επιδιορθώσει τους ποδηλατόδρομους της πόλης, ενώ του χρόνου θα κάνουν ένα καινοτόμο πείραμα: Θα εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ κατά μήκος των ποδηλατοδρόμων για να συλλέγουν ενέργεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ