Περιβαλλον

Τοξικό φύκι εξολοθρεύει τους σολομούς στη Νορβηγία

Γέμισαν νεκρά ψάρια τα ιχθυοτροφεία - «Τσίμπησε» η τιμή του κιλού στην εγχώρια αγορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σολομός
Σολομός/©EPA/HOW HWEE YOUNG

Σε απόγνωση οι ιχθυοκαλλιεργητές στη Νορβηγία, καθώς τοξικό φύκι αποδεκατίζει εκατομμύρια σολομούς εκτροφής.

Εκατομμύρια σολομοί εκτροφής πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, καθώς ένα τοξικό φύκι συνεχίζει να εξαπλώνεται. Σχεδόν 11.600 τόνοι σολομοί πέθαναν ήδη από τα μέσα Μαΐου σε ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα των φιόρδ Νόρντλαντ και Τρομς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας. Αυτό σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ψαριών -κάθε σολομός ζυγίζει από 700 γραμμάρια έως και 5,5 κιλά- καθώς και διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων κορωνών δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τους υδατοκαλλιεργητές.

Τα αποθέματα αποδεκατίστηκαν από τα φύκια της οικογένειας των απτοφύτων, ένα κοινό φυτοπλαγκτόν στα νορβηγικά νερά, το οποίο όμως μπορεί -υπό ορισμένες συνθήκες- να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ασφυξία στα ψάρια που βρίσκονται μέσα στα κλουβιά τους.

Πρώτη παγκοσμίως στον σολομό εκτροφής, με συνολική παραγωγή 1,3 εκατομμυρίου τόνων το 2018 σύμφωνα με το Κέντρο Θαλασσίων Προϊόντων της Νορβηγίας, η σκανδιναβική χώρα είχε γνωρίσει ήδη παρόμοιο περιστατικό το 1991.

«Η εξάπλωση που είναι ταχύτατη γύρω από την ακτή της βόρειας Νορβηγίας, δεν έχει σταματήσει» επανέλαβε η Διεύθυνση Αλιείας σήμερα σε ανακοίνωση.

Προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, οι ιχθυοκαλλιεργητές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να μετατοπίσουν ή να θανατώσουν τα ψάρια, προτού τα φύκια φθάσουν στα εκτροφεία τους. Ήδη, η τιμή του σολομού «τσίμπησε» (αύξηση 5,7% σε μια εβδομάδα), με το κιλό να πωλείται πλέον προς 65 κορώνες (6,7 ευρώ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ