- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Χαλκιδική: 2 τόνοι δίχτυα -φαντάσματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα
Σε περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, στο Στρατώνι Χαλκιδικής
Ολλανδοί και Έλληνες δύτες ανέσυραν από τον πυθμένα δύο τόνους εγκαταλελειμμένα δίχτυα.
Δύο τόνους «δίχτυα- φαντάσματα» ανέσυραν ομάδες κατάδυσης από περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Healthy Seas».
Ολλανδοί και Έλληνες δύτες που επιχείρησαν στην περιοχή, ανέσυραν από τον πυθμένα δύο τόνους εγκαταλελειμμένα δίχτυα ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, η καταδυτική ομάδα είχε απομακρύνει περισσότερο από έναν τόνο.
«Συναντήσαμε το υπό προστασία θαλάσσιο θηλαστικό Delphinus delphis, το σαλάχι Raja radula, Cladocora caespitosa, λιβάδια ποσειδωνίας Posidonia oceanica και το κοχύλι Tonna galea. Η απομάκρυνση των διχτυών θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά το χαμένο της βιότοπο και τα δίχτυα δε θα αποτελέσουν ξανά απειλή εμπλοκής για τα θαλάσσια είδη της περιοχής» δηλώνει η Ελίνα Σαμαρά, θαλάσσια βιολόγος του νεοσύστατου «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο» σε δελτίο τύπου του Healthy Seas.
Σημειώνεται ότι στη διπλανή, παράκτια περιοχή του Στρατωνίου, υπάρχει μοναδική αποικία των δύο ειδών ιππόκαμπων που υπάρχουν στη Μεσόγειο: Hippocampus hippocampus και Hippocampus guttulatus. Και τα δύο είδη έχουν χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως «εγγύς απειλούμενα» και κινδυνεύουν από την εμπλοκή σε δίχτυα και από την εξαφάνιση του βιοτόπου τους.
Τα δίχτυα θα μεταφερθούν στη «Διοπάς Α.Ε»., συνεργάτη της «Healthy Seas» στη Βόρεια Ελλάδα, από εκεί θα αποσταλούν στη «Nofir A.S» για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της «Aquafil» που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα «ECONYL», τη βάση για προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.