Περιβαλλον

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η κλιματική αλλαγή είναι η «μεγαλύτερη μας απειλή» (video)

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση πολιτισμών και στην εξαφάνιση της φύσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16476433.jpg
EPA/AUSTRALIAN BROADCASTING CORPORATION/ABC

Με τη φωνή του ανθρώπου που έχει «ντύσει» ως αφηγητής ορισμένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του BBC για τον πλανήτη μας  άνοιξε η αυλαία της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Ο Βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια.

Ο αφηγητής των ντοκιμαντέρ του BBC πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση πολιτισμών και στην ολική εξαφάνιση του κόσμου της φύσης.


Η Σύνοδος του ΟΗΕ στην πόλη Κατοβίτσε είναι η πλέον κρίσιμη μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.  «Αυτή τη στιγμή, είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτή η καταστροφή λέγεται κλιματική αλλαγή.  Εάν δεν πάρουμε άμεσα δραστικά μέτρα, η κατάρρευση των πολιτισμών και η εξαφάνιση όλων των ειδών είναι προ των πυλών», είπε ο Ατένμπορο, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο της «Λαϊκής Έδρας» στο συνέδριο του ΟΗΕ, COP24. Ο Βρετανός θα είναι ο μεσολαβητής, ο σύνδεσμος ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στους ανθρώπους που χαράζουν πολιτική.

Baby It's Cold Outside - Will Ferrell & Zooey Deschanel

«Ο κόσμος έχει μιλήσει. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν εσείς τώρα να αναλάβετε δράση», είπε ο Ατένμπορο.

Στόχος, της συνόδου για το κλίμα στο Κατοβίτσε είναι να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εάν η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 αφορούσε τη λήψη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η φετινή αυτή συνάντηση στο Κατοβίτσε, στην Κρακοβία της Πολωνίας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν, γράφει σε σημερινό του άρθρο το Politico. «Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι», δήλωσε o πρόεδρος της COP24 και Πολωνός υφυπουργός Ενέργειας.

 

Sir David Attenborough addresses UN climate change summit – watch live

ΠΡΟΣΦΑΤΑ