- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
WWF: Δυσάρεστη η εικόνα στην Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος
Η 14η ετήσια έκθεση «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF
Δυσάρεστη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα αποτυπώνει η 14η ετήσια έκθεση «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς), που φέτος εκδόθηκε με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας περιβαλλοντικού δικαίου «Νόμος + Φύση» και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, αριθμώντας 27 υποθέσεις πίσω από την Ισπανία που αριθμεί 30. Με παραβάσεις που εντοπίζονται κυρίως στην παράνομη απόρριψη και επικίνδυνη διαχείριση αποβλήτων, η Ελλάδα έχει καταβάλει έως τώρα περισσότερα από 100 εκατομ. ευρώ σε χρηματικές ποινές.
Την αρνητική εικόνα για τη χώρα, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση του WWF, συμπληρώνουν οι εξελίξεις στα δάση (με πρώτη την τραγωδία στο Μάτι), στην ενέργεια (όπου «η δρομολόγηση της πώλησης λιγνιτικών στοιχείων της ΔΕΗ, διαιωνίζει την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το κάρβουνο»), στα απόβλητα (υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 160.000 τόνοι στερεών αστικών αποβλήτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές), στον χωρικό σχεδιασμό και στον περιβαλλοντικό έλεγχο (παραμένει υποστελεχωμένη η υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος).
«Η έκθεση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της θέσπισης και λειτουργίας των νόμων από όλους, καθώς και σημαντικό εργαλείο πίεσης για αποτελεσματικότερη και συνολικότερη περιβαλλοντική προστασία» είπε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος τόνισε ότι «η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση έκπτωσης στην προστασία του περιβάλλοντος» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την έντονη ανησυχία, για το θέμα, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Ποσοστό 78% των εσόδων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στον κρατικό προϋπολογισμό 2018 προέρχονται από τακτοποίηση παρανομιών. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο (επί πληρωμή τακτοποίηση) όχι μόνο ενθαρρύνονται οι παρανομίες, αλλά δεν χτίζεται περιβαλλοντική κουλτούρα στη χώρα» σημείωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.
Το WWF μνημονεύει, ωστόσο, και τις θετικές εξελίξεις στον τομέα Περιβάλλον, στις οποίες εντάσσονται η επέκταση του Δικτύου Natura 2000 και ο νόμος για τους φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών, καθώς επίσης η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, «που ανοίγει τον δρόμο για κοινωνική συμμετοχή στην αποκεντρωμένη παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Αλλά παραμένει αδικαιολόγητη η μη κύρωση του πρωτοκόλλου για την παράκτια ζώνη» συμπληρώνει το Ταμείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.