Περιβαλλον

Νέες δωρεές του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Φαίνεται να περνάμε από το κράτος κοινωνικής πρόνοιας σε μια κοινωνία κοινωνικής πρόνοιας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45594-95118.jpg

Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2009 οι περισσότεροι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα εξελισσόταν σε ανθρωπιστική κρίση. Η δωρεά πέρυσι των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που φαινόταν υπεραρκετή για την στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, ένα χρόνο μετά φαίνεται να μην επαρκεί και το Ίδρυμα προχώρησε σε νέο πακέτο δωρεών ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στην Ελλάδα για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για την χρηματοδότηση υποτροφιών Ελλήνων φοιτητών. 

Με πρωταρχικό στόχο την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση του υποσιτισμού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υλοποιεί προγράμματα σε τέσσερις βασικούς τομείς. Στον τομέα της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Από την αρχή της πρωτοβουλίας αυτής το Ίδρυμα έχει εγκρίνει δωρεές σε 185 ΜΚΟ ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που στηρίζουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Ενδεικτικά κάποια από τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προγράμματα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε σχολεία, ενίσχυση του επισιτιστικού προγράμματος της εκκλησίας, προγράμματα ανακαίνισης και ανανέωσης εξοπλισμού νοσοκομείων, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά προγράμματα καθώς και περιβαλλοντικά προγράμματα προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής.

Παραδοσιακά οι έννοιες φιλανθρωπία και ευεργεσία υπήρχαν στην ελληνική κουλτούρα ωστόσο τη βασική ευθύνη για την κοινωνική πολιτική και την ευημερία των πολιτών την είχε το κράτος. Σήμερα φαίνεται να περνάμε από το κράτος κοινωνικής πρόνοιας σε μια κοινωνία κοινωνικής πρόνοιας. Ζήτημα που απασχολεί το Ίδρυμα που θεωρεί ότι πρέπει η συμβολή του να είναι συμπληρωματική και με κανένα τρόπο να αντικαταστήσει το κράτος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ