- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κίνδυνος νέων προστίμων για τα εγκαταλελειμμένα υλικά των έργων εκτροπής του Αχελώου
Αν υπάρχει συστημική έλλειψη συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ε.Ε. και κατάφωρη παραβίασή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας
Η κοιλάδα του Αχελώου, εκτός του ότι είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που χρήζει προστασίας, είναι κι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με πολλά μνημεία και φυσικές ομορφιές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, η ευλογία μετατρέπεται σε κατάρα από την απληστία και την ηλιθιότητα. Για παραπάνω από είκοσι χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δίνουν μάχη κατά του καταστροφικού έργου της εκτροπής. Και ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει αποκατάσταση της ζημιάς στο μέτρο του δυνατού, όχι μόνο αυτό δεν γίνεται αλλά δεν υπάρχει και καμία μέριμνα για τη συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων που άφησαν πίσω οι εταιρείες κατασκευής του έργου.
«Μετά τις τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκάλεσαν στο χωριό μας και την περιοχή τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, έρχεται και η οικολογική βόμβα από τα εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα απόβλητα. Είναι ό,τι πιο εγκληματικό μπορεί να συμβαίνει αυτή τη στιγμή εκεί στην κοίτη του Αχελώου, που απειλεί με τέλεια καταστροφή το περιβάλλον» θα πει ο Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, Χρήστος Καπερώνης, που από το 2011 είχε καταγγείλει το περιβαλλοντικό έγκλημα τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην τότε Υπουργό Περιβάλλοντος. «Οι φωτογραφικές καταγγελίες του συγχωριανού μας Γιώργου Αρκουμάνη, πρέπει να σημάνουν συναγερμό όλων των φορέων και υπηρεσιών περιβάλλοντος για άμεση παρέμβαση και καταλογισμό ευθυνών των ασυνείδητων εταιρειών του έργου που τα εγκατέλειψαν γνωρίζοντας την παρανομία τους» καταλήγει ο κ. Καπερώνης.
Και μπορεί η φωνή των κατοίκων να μην εισακούστηκε από τις τοπικές αρχές και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έφτασε ωστόσο στις Βρυξέλλες. Το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων υλικών που απειλούν με περιβαλλοντική ρύπανση την Κοιλάδα του Αχελώου ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής τον Ιανουάριο ρωτούσε την Επιτροπή πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Karmenu Vella, στην απάντησή του στον έλληνα ευρωβουλευτή τόνισε ότι είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 13 της οδηγίας για τα απόβλητα, ο κ. Vella θα πει: «Τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον». Ιδιαίτερα για τόπους με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Κοιλάδα του Αχελώου, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «η διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να γίνεται χωρίς δυσμενείς συνέπειες για την ύπαιθρο και τον τόπο».
Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε ότι θα εξετάσει περεταίρω το ζήτημα και, αν υπάρχει συστημική έλλειψη συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ε.Ε. και κατάφωρη παραβίασή του, θα λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας.
Ο κ. Γραμματικάκης, που θα επισκεφτεί την περιοχή στις 22 Ιουνίου, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα υλικά να απειλούν το περιβάλλον για πάνω από μια δεκαετία. «Ελπίζω να δράσουν άμεσα οι ελληνικές αρχές για την αποκατάσταση του τόπου» θα πει στην A.V ο κ. Γραμματικάκης, ενώ πρόσθεσε ότι αν διαπιστώσει κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα, θα αναγκαστεί να φέρει τα στοιχεία στον Επίτροπο Vella για να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχαν καμία ενημέρωση ή καταγγελία από τις τοπικές αρχές για το πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που το θέμα έφτασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το γεγονός ότι τα ρυπογόνα στοιχεία βρίσκονται ακόμη εκεί, επιβεβαιώνουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την μέχρι πρόσφατα απογοητευτική εικόνα των προστατευόμενων περιοχών της πατρίδας μας» θα πει στην A.V. ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Σεραφείμ Φελέκης, αναδεικνύοντας «την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να επιλύσει τέτοια ζητήματα ώστε να φτάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μετά την ανάδειξη του προβλήματος από τον κ. Γραμματικάκη και τη δημοσιοποίησή του από την A.V, ο κ. Φελέκης θα φέρει το θέμα στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης για να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες. Επιπλέον ο κ. Φελέκης επισημαίνει ότι το νέο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα Δ.Σ. των φορέων εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, ώστε τέτοιου είδους χρόνια προβλήματα να επιλύονται πιο γρήγορα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.